galéria megtekintése

Ostrom Erdélyben

14 komment


Szőcs Levente

Ha a közvélemény-kutatásokat nézzük, máris eldőlt, hogy az október 2-i kvótareferendumon a „kényszer-betelepítés” ellenzői győznek. Egyesek – de nem a kormány – szerint az is evidens, hogy nincs értelme olyasmiről konzultálni a választókkal, amiről ismert a véleményük (még ha a kérdés nem egyértelmű is). Talán lehet vitatkozni arról, hogy a referendumnak lehet-e egyáltalán jogkövetkezménye, viszont az Európai Bizottság legújabb áttelepítési keretprogramja jóformán okafogyottá teszi a népszavazást. Az Európai Bizottság immár nem erőlteti rá a tagországokra az EU-n kívüli országokból származó menekülteket, büntetés helyett pedig „bónuszt” – személyenként tízezer ­eurót – helyez kilátásba azon országok számára, amelyek önkéntesen mégis vállalják menekültek befogadását.

Miféle kényszer-betelepítésről lehet még szó? Mindazonáltal kevéssé valószínű, hogy a kormány letesz az egyébként eleve értelmetlen referendumáról. Az is nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a népszavazás érvényességéhez szüksége lesz a mintegy 259 ezer névjegyzékbe vett határon túli állampolgár szavazatára. A legtöbben közülük Erdélyben élnek, ahol ugyanolyan intenzív migránsellenes kampány zajlik, mint az anyaországban.

Először is az erdélyiek is megkapják a maguk adagját a kormány által terjesztett intézményesített pánikkeltésből a Románia legeldugottabb sarkába is eljutó magyarországi tévécsatornák útján. Azután az erdélyi médiumok az ingyenessé tett Magyar Távirati Iroda híreivel együtt átveszik a kormánypropaganda fogalmi kereteit is. A hatást bárki tapasztalhatja, aki Erdélybe látogat, vagy átfutja az internetes lapok kommentjeit. Persze kérdés, hogy eléggé élesnek érzik-e a helyzetet ahhoz, hogy elmenjenek leszavazni a „kényszer-betelepítést”.

 

De „szerencsére” vannak, akik ezen dolgoznak. A jobboldal hagyományos Tusványosa idén nagy hangsúlyt fektet a „migránsveszélyre”; a kormány és a Fidesz kommunikátorai július végén egy héten át naponta többször is elmondhatják majd Erdélyben, hogy mit gondolnak a témáról.

A Nemzeti Választási Iroda vezetője három erdélyi helyszínen is „tájékoztatást” tart.

A legnagyobb erdélyi magyar szervezet, az RMDSZ eddig csupán közleményben foglalt állást: ebben arra biztatták a „Romániában élő, magyar állampolgársággal is rendelkező polgárokat”, hogy vegyenek részt a betelepítési kvóta kérdéskörében szervezett magyarországi referendumon. A gesztus tekinthető szavazatvadászásnak is, hiszen a helyhatósági választások előtt az RMDSZ-nek szüksége volt a Fidesszel szimpatizáló választók támogatására. Egyes erdélyi körökben ugyanakkor lélegzet-visszafojtva figyelik, vajon az RMDSZ–Fidesz-együttműködés kiterjed-e egy aktív mozgósító kampányra. Attól tartanak, hogy ha igen, az visszafordíthatatlan károkat okozó gyűlöletkampányba torkollhat. Rá­adásul egy olyan ügy miatt, amely az erdélyieket a gyakorlatban nem érinti. Az RMDSZ következetes álláspontja az, hogy csak egyféle állampolgárság van, az, amelyikkel szavazati jog jár. Kérdés, hogy ezt hányszor lesz hajlandó elismételni októberig. A kvótareferendum sikere múlhat rajta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.