galéria megtekintése

Ostoba, nevetséges

6 komment


Lencsés Károly

Jó ideje folyik a találgatás arról, készül-e előre hozott választásra a Fidesz. Még akkor is, ha a miniszterelnök nemrég nyilvánvaló ostobaságnak nevezte a felvetést, Rogán Antal pedig a múlt szombaton az ötletet nevetségesnek minősítette.
Csakhogy előtte maga jelentette ki, hogy ha az alaptörvénynek a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatban tervezett módosítását a parlamenti ellenzék nem támogatja, a néphez fordulnak. Ez jelenthet bármit, aláírás-gyűjtési akciót, nemzeti konzultációt, népszavazást – bár az alkotmányról referendumot tartani nem lehet –, de idő előtti választást is. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hétfői nyilatkozata szerint ez már nem annyira ördögtől való, szerinte minden lehetőséget meg kell vizsgálni.

Pedig Orbánnak van igaza. Az előre hozott választás ostoba felvetésnek látszik egy országban, amelynek kormánya az unión belül talán a legnagyobb támogatottsággal rendelkezik, 65,8 százalékos parlamenti többség áll mögötte. Ám azt az egy százalékot képtelenek feledni, ami a kétharmados – tehát alkotmánymódosításra is felhatalmazást adó – többséghez hiányzik.

Mégsem annyira nevetséges gondolat az idő előtti választás? Hiszen joggal vélheti a Fidesz, hogy most összejönne az az egy százalék. Ebben az esetben persze átmenetileg az Orbán Viktor által nagyra tartott stabilitást és kiszámíthatóságot áldoznák fel azért, hogy ismét teljhatalommal rendelkezzenek. És kit érdekel ilyenkor a stabilitás és kiszámíthatóság? A választók jelentős részét biztosan nem, mert éppen a stabilitást és kiszámíthatóságot garantáló intézményrendszert rombolták le az elmúlt néhány esztendőben. A Fidesz meg toronymagasan vezet. Bármit megtehet. Ha úgy döntene, hogy feloszlatja a parlamentet és új választást írnak ki, az is legfeljebb külföldön váltana ki megütközést, hiszen biztos többség birtokában kormányok nemigen szoktak önként távozni.

 

Itthon viszont könnyen el lehetne adni egy ilyen, úgymond nevetséges és ostoba lépést is például annyival: a Fidesz erős felhatalmazást kér ahhoz, hogy az ellenzékkel való egyezkedés kényszere nélkül védhesse meg az országot a menekültáradattól, a kvótarendszertől, a (nálunk szerencsére nem létező) terroristáktól, sőt az uniótól is. A félelemkeltés, a háborús retorika pedig akár egy előre hozott választás tudatos előkészítését is szolgálhatja.

A kormánypárti tábort ezzel vélhetőleg jól lehetne mozgósítani, miközben a balközép ellenzék néhány hónap alatt aligha tudná megszervezni magát. Sötét ló lehet azonban a Jobbik, és az is bizonytalan, hogy egy valós választási helyzetben az egészségügy vagy a közoktatás nyomorúságos helyzete miatt hány voksot veszíthet a Fidesz. Szóval visszafelé is elsülhetne a dolog. És akkor bekövetkezhetne az a helyzet, hogy az ismét elnyert akár 65,8 százalékos többség a kormányoldal számára hatalmas választási vereséget jelentene.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.