galéria megtekintése

Oroszország Kelet és Nyugat között

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 04. számában
jelent meg.

Mándy Gábor
Népszabadság

A cári Oroszország 1849-es magyarországi beavatkozásával és a II. világháborúban harcoló szibériai alakulatokkal kapcsolatban szokás „ázsiai hordákról” beszélni. Ázsia azonban nem egységes. A keleti részére (az Orientre) egészen más szokások és normák érvényesek, mint Közép-Ázsiára: Szibériára és az -isztánra végződő posztszovjet államok népeire.

Japánban, Koreában, Kínában az egyéni és családi becsület határozza meg a viselkedést (ennek vallási gyökerei vannak). Azon a területen azonban, amely körülbelül az Uráltól Mongóliáig terjed, ennek nyoma sincs. Az oroszok közép-ázsiai mentalitása lemérhető a turisták viselkedésén. Míg a japánokat és kínaiakat tárt karokkal fogadják az egész világon, az orosz turistákat sok helyen nem látják szívesen. Oroszország a cári időkben két részre szakadt társadalom volt.

A felső körök franciául beszéltek, a nyugati kultúrát majmolták, miközben természetesnek vették, hogy a parasztok jobbágyi elnyomásban éljenek. A bolsevikok ezt az alsóbb réteget (vagy annak egy részét) emelték fel, szakítottak az arisztokratikus kultúrával és erkölccsel, helyébe a szocialista forradalom egyenlősítő eszméit állították. Az 1991-es rendszerváltás visszahozta a bolsevikok előtti társadalom megosztottságát, a lakosság ismét gazdagokra és szegényekre szakadt. (Személyes emlékem: míg a hetvenes években Moszkvában a szegény oroszok bámulták a gazdag külföldieket, a kilencvenes években a szegény oroszok és a szegény külföldiek bámulták a gazdag oroszokat.)

 

Az ortodox vallás újra vezéreszmévé vált, a cári idők arisztokratikus erkölcse azonban nem tért vissza. A mai Oroszországot a nyers gazdasági és katonai erő uralja (oligarchák, maffiák), és bizonyos értelemben a társadalmi fejlődés alsóbb fokára került, mint a cári időkben. Az állami média egyoldalú, az agymosás országos méreteket ölt, a lakosság sok mindent kritika nélkül elhisz. Egy ottani turista (történelem szakos tanár) szerint „Oroszország sok pénzt adott Amerikának, és nem kapta vissza”. A dél-kaukázusi események kapcsán is sokan szó szerint idézték a tévében elhangzott vádakat a grúz népirtásról.

Az ukrajnai beavatkozás is hasonló mintát követ. Egy politikai válságban lévő állam egyes körzeteiben egyszer csak helyi milicisták veszik át a hatalmat, modern fegyvereik lesznek, az ukrán sorkatonákat „hanggránátokkal” űzik ki a laktanyáikból. A malajziai utasszállító lelövése is a világpolitikai játszma része. Mintha azt mondanák: „Ha ti fájdalmat okoztok nekünk, mi is tudunk nektek fájdalmat okozni.” (A rakétát a szeparatisták területéről lőtték ki, de a szupermodern légvédelmi rendszer működtetéséhez jól kiképzett személyzet szükséges, és ezzel a tudással aligha rendelkeztek az oroszpárti szabadcsapatok.) Veszélyes játék a területnövelés.

És értelmetlen. Hitler országrombolása mutatta meg a legnyilvánvalóbban, hogy a modern időkben nem a terület, hanem a gazdaság uralása a fontos. Ha nincs Hitler, Németország már a negyvenes évek közepére a legerősebb gazdasági hatalom lett volna Európában. Sok millió halott nélkül. Az oroszok tragédiája, hogy nem tudnak sem nyugati, sem keleti társadalommá válni. A világ tragédiája az, hogy ez a skizofrén mentalitású állam szuperhatalom.

A mi tragédiánk pedig az, hogy Orbán Viktor is az orosz modellt követi. Csak míg az a földgáz, a kőolaj, valamint a fegyverek exportjára támaszkodik, nekünk ezekből a javakból semmink sincs. Oroszország újra a nagy barátunk lehet, de ez a medve és a vakond barátsága. És ez a vakond, úgy tűnik, egyre mélyebbre ássa magát.

                                                                            ***

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.