galéria megtekintése

Örök kapocs

15 komment


Lencsés Károly

„A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni” – rögzíti az alaptörvény. A kormány szóról szóra ugyanezt a fordulatot írná bele a polgári törvénykönyvbe is. Aminek látszólag sok értelme nincs, mert a jogszabály ma is kimondja: az egyenes ági rokonokat egymással szemben tartási kötelezettség terheli.

Ez a változás tehát önmagában keveset mondana, de hozzátenne a törvény még valamit. Azt, hogy aki a szülőről a tartásra kötelezett gyermek helyett gondoskodik, költségei megtérítését követelheti. Így már értelmet nyer a jogi lépés, mert az idősgondozó intézmények – vagy az ilyen munkát végző magánszemélyek – a javaslat elfogadása után közvetlenül perbe hívhatják az érintett gyermekeit, ha gondozottjuk nem képes fedezni a költségeket. És kikényszeríthetnék tőlük a hiányzó pénzt.

Vitathatatlan, hogy a gyermekeknek erkölcsi kötelességük, gondoskodni rászoruló idős szüleikről. Csakhogy van itt egy másik üzenet is az államtól: emberek, törődjetek magatokkal, mert rám csak módjával számíthattok. Fizetheti mindenki a járulékokat rogyásig, de az semmire sem lesz elég. Lássuk be végre!

 

Az öngondoskodástól viszont a legtöbb ember kedvét elvette, hogy a magán-nyugdíjbiztosítók háromezermilliárd forintját szépen magához vette, az összes idetartozó kedvezményt visszavonta az állam. Van, aki emiatt – kevéssel a nyugdíjkorhatár elérése előtt – milliókat bukott, pedig milyen jól jött volna ez a pénz az öregkorára. Ennyiből egy tisztességes idősotthonba beköltözhetne.

Az egész történet azért is visszás, mert korábban egyértelműen vívmányként élhettük meg, hogy az időskor életminőségét az állam valamilyen szinten garantálta. Ma viszont ez mintha egyre kevésbé lenne szempont.

Gondoljunk csak a jövő évi költségvetési törvény tervezetében kilátásba helyezett kilenctized százalékos nyugdíjemelésre. De ez a mérték évről évre változik, jöhetnek még a nyugdíjasokra nézve jobb idők is, ám ha valaki öregkorára ellátásra szorul, immáron arra számíthat, hogy a gyermekei fogják megszenvedni elesettségét. Nem biztos, hogy sok mosoly is jár majd a levont összegek mellé. Oldd meg a bajodat, ahogyan tudod – ez is következik az előterjesztésből. Ha valakinek van jó sok pénze, bekerülhet egy magánotthonba, ha nincs, feliratkozhat az állami vagy önkormányzati intézmények várólistájára. A hozzátartozók pedig küszködhetnek, hogy addig is, míg fizetniük kell, miként gondoskodnak az erre rászoruló szülőről.

Egészen döbbenetes, de mindenképpen ijesztő, ahogyan a kormány megoldást vél találni. Kizárólag a családokra testálná, hogy kezeljenek nagyjából megoldhatatlan élethelyzeteket, miközben néhány tízmilliárdból az idősellátó rendszert – miután összesen mintegy ötvenezer, otthonokban ellátott emberről van szó – alaposan meg lehetne reformálni. Csakhogy ezekre az emberekre egyre kevésbé szeretne az állam költeni.

Viseljék a költségeket a hozzátartozók, hadd maradjon pénz még néhány száz stadionra!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.