galéria megtekintése

Ördögi körben

5 komment


Kőműves Anita

Egyszerűen nem hittem el, hogy Amerika fekete bőrű elnököt választott magának, amikor 2008. november 5-én, magyar idő szerint hajnali négy óra tájban kiderült, hogy Barack Obama nyerte meg a választást. Hiszen akkor már jól tudtam: az elmúlt évtizedek jogi és társadalmi haladása ellenére a rasszizmus jelen van az amerikai mindennapokban.

A statisztikákból és a valóságban is kiderült, hogy a feketék szegényebbek, rosszabb környéken laknak, rosszabb iskolákba járnak, nagyobb eséllyel nőnek fel csonka családban. S jóval nagyobb arányban kerülnek börtönbe, mint a fehérek. Azt pedig a saját szememmel láttam, hogy az amerikai egyetemeken a fekete és a fehér diákok még a menzán sem keverednek egymással, hogy még egy felvilágosult felsőoktatási közegben is milyen sok az előítélet.

Obama elnöksége nem enyhített a faji feszültségeken. Nem javult a fekete lakosság és a túlnyomórészt – de már messze nem kizárólag – fehér rendőrök között hagyományosan feszült viszony sem. A mobiltelefonoknak és a rendőrök egyenruhájára erősített kameráknak köszönhetően pedig egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak azok az esetek, amikor a rendőrök indokolatlanul vagy legalábbis megmagyarázhatatlanul gyorsan lőnek. A nagy port kavart esetek nyomán kirobbant tüntetések résztvevői és a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom tagjai szerint az egyenruhások szemében az afroamerikaiak értéktelenek. Egyszerűen eldobhatóak.

 

Az esetek vészesen ismétlődnek. Kedden Louisianában, szerdán Minnesotában lőttek le rendőrök fekete férfiakat, az esetekről videofelvételek is készültek. A halálesetek miatt tiltakozott Dallasban az a menet, amelyet megtámadott egy orvlövész, öt rendőrt megölve és hetet megsebesítve. Az elkövető a vele tárgyaló egyenruhásoknak azt mondta, a feketék elleni rendőri erőszak miatt volt dühös. A helyzet groteszk, hiszen épp a rendőri erőszak ellen tiltakozók menetét biztosító rendőröket támadta meg. Ráadásul Dallasban a többi amerikai nagyvároshoz képest alacsony a rendőrök által elkövetett emberölések száma. Maga a rendőrfőnök is fekete, a testület sokat tett az elmúlt években azért, hogy tanfolyamokkal és tréningekkel csökkentse az indokolatlan erőszakot.

Eközben az sem meglepő, hogy az amerikai rendőrök hamarabb lőnek, mint európai kollégáik. Hiszen az Egyesült Államok lakosságának jó része ragaszkodik ahhoz az alkotmányos jogához, hogy fegyvert tarthasson. Az egyenruhások tudják, hogy emiatt azok, akikkel szembekerülnek, nagy eséllyel fel vannak fegyverkezve – ezt a statisztikák is alátámasztják.

A fehér rendőrök és a fekete lakosság gyanakodva méregeti egymást, kölcsönösen féltik az életüket a másiktól. Az ördögi kör megbontásához bizalmat kellene építeni közöttük, de ehhez nem elég egy fekete elnök megválasztása. Mindennapos kemény munkára lesz hozzá szükség. Pontosan arra a munkára, amit az orvul lelőtt dallasi rendőrök példamutatóan végeztek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.