galéria megtekintése

Ördög, huss!

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 11. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Szappanoperára hasonlít, amelybe a hatalomért való harc éppen úgy belefér, mint az „apagyilkosság”. Valójában kemény politikai játszma, amiben konfliktusok ugyan előfordultak, de apa és lánya többé-kevésbé megfért egymással. Az apa, Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front (FN) alapítója gondoskodott arról, hogy a párt magja, a soviniszta, idegengyűlölő és antiszemita nézetekre fogékony hívek ott maradjanak. Lánya, Marine Le Pen viszont jó ideje igyekszik középre húzni, ennek jegyében bizonyos kínos témáktól, így az antiszemitizmustól megszabadítani a formációt. Sikeresen tud megszólítani női szavazókat, olyanokat, akiket apja – és az általa képviselt dühös férfiak – inkább riasztottak.

A célja egyértelmű: széles körben elfogadható, szalon- és kormányképes erővé tenni a Nemzeti Frontot. Magát olyan államfőjelöltként felépíteni, akire 2017 tavaszán a polgári rétegek is nyugodt szívvel behúzhatják az ikszet. Aki nem olyan „ciki” és nem olyan ördögi, mint az apja. Az apa ugyan 2002 áprilisában bejutott az államfőválasztás második fordulójába, de ott szembetalálta magát a politikai táborokon átnyúló, vele szemben szerveződött köztársasági fronttal. Sokan gumikesztyűben ugyan, de a konzervatív Jacques Chiracra szavaztak. Másfél évtizeddel később már valószínűleg nem lesznek ilyen politikai higiénés problémák.

Feltéve, ha a pártalapító apát sikerül a partvonalon kívülre tenni. A 86 éves Jean-Marie-nak azonban esze ágában sincs visszavonulni. Sőt, igyekszik keresztbe tenni a lányának. Legutóbb egy szélsőjobboldali lapnak adott interjút, amelyben ismét történelmi csekélységnek nevezte a náci gázkamrákat és igaz hazafinak a németekkel kollaboráló Vichy-rendszer fejét, Pétain marsallt.

 

Apa és lánya kettős beszéde eddig elfért egymás mellett. Az FN elnöki posztját betöltő Marine-nál most látszólag elszakadt a cérna: lemondatná minden posztjáról az apját. A kizárással megfenyegetett Jean-Marie harcol a pártért, amiben egyre kevésbé ismer magára. A Nemzeti Front továbbra is családi biznisz, de már egy másik generációé.

S ez jobban el tudja adni azt, ami csak kívülről tűnik másnak. Marine XXI. századi Jeanne d’Arcként, a nemzeti szuverenitás egyedüli védelmezőjeként állítja be magát. „Harcol” Franciaország iszlamizációja, a globalizáció, a kizsákmányoló bankok és nagytőke, a brüsszeli túlhatalom ellen. Kiléptetné Franciaországot az eurózónából és a NATO-ból. Bemutat az Egyesült Államoknak. Demagóg, de jól becsomagolt, a félelmekre rájátszó szövegével balról és jobbról egyaránt magához vonz sokakat. A franciák jelentős része ugyanis csalódott Francois Hollande államfőben, vele együtt a kormányzó szocialistákban, és nem kívánják vissza a konzervatív UMP élére visszatért Nicolas Sarkozyt sem.

Franciaország, az Európai Unió egyik kulcsállama súlyos állapotban van. Marine Le Pent már nem lehet egy „Ördög, huss!”-sal elintézni. Ő pedig robbantani készül. Ha sikerül neki, egész Európa beleremeg. Keleten sokan elégedetten figyelik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.