galéria megtekintése

Orbitális pénzpocsékolás

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 16. számában
jelent meg.

Fábri Ferenc

A magyarok a mohácsi vész óta az elveszett régi dicsőség emlékéből, ábrándok és illúziók ködében élnek. Egységes ország, politikai függetlenség, nagyhatalmi státusz, a kereszténység védőpajzsa, a civilizáció fáklyavivője, a polgárosodás élharcosa – ezt már mind hirdettük magunkról. Valamennyinek volt valami köze a valósághoz, de egyiknek sem volt tényleges realitása.

A huszadik század közepétől a fentiekhez társult a sportnagyhatalom képzete. Ezt két tényező erősítette: az Aranycsapat sikerei az 50-es évek első felében, és a magyarok csodálatos olimpiai szereplése a II. világháború utáni évtizedekben. Az éremtáblázat harmadik helye, számos nagyobb, gazdagabb és régebbi sporthagyományokkal rendelkező ország megelőzése nemcsak a sport, de az általános kultúrtörténet lapjain is a legkiemelkedőbb eredményeink közé tartozik.

E sikerek azonban az akkori társadalmi és politikai helyzet következményeként jöttek létre. A háború előtti és utáni években a lakosság többségének nem volt más kiemelkedési lehetősége. Kevesen tudtak tanulni, akinek a politikai út nem tetszett, viszont megfelelő adottságai voltak, az előtt nyitva állt a sportkarrier. Ezt minden hatalom erősen támogatta, a náci éppúgy, mint a szovjet kommunista. Nemcsak a saját dicsőségük növelése végett, de mert tudták: a sport remek eszköz a társadalmi feszültségek levezetésére, az elégedetlen tömegek megszelídítésére, és a sport csatornázza a nacionalizmust is.

 

A régi dicsőség azonban el szokott veszni az éji homályban. Egy-két sportágban ma is vannak magyar sikerek, ám a sportnagyhatalmi álom igen messzire szállt. A futballról ne is beszéljünk.

Orbán Viktor nem csak magánmániája okán futtatja a focit. Mint minden autokrata, ő is megpróbál élni ezzel a hatalommegtartó eszközzel, a sportsikerek révén szeretnék legitimálni magukat. Mit sem törődnek vele, hogy ezzel olyan költségekbe verik a társadalmat, amelyek soha nem térülnek meg.

Rákosi óta egy budapesti olimpia a nagy ábránd. Orbán uralkodása alatt ez az ötlet egyre gyakrabban előjön, s a gazdasági hasznát is hangsúlyozzák: az infrastruktúra terén is indukálja a beruházásokat, növeli a foglalkoztatottságot, majd az idegenforgalmat, a kereskedelmet, felhívja a figyelmet hazánkra, aminek sok más területen is haszna lehet stb.

Bár ez mind igaz, a dolognak van egy másik nézete is. Az utóbbi időben valamennyi olimpia ráfizetéses volt, mindenütt túllépték a tervezett költségeket, a megépült létesítmények utóhasznosítását pedig nem tudták megoldani. Ehhez még hozzávehetjük a magyar nemzeti sajátosságként bejósolható rossz előkészítést, tervezést, ütemezést, a csúszásokat, így pedig garantáltnak látszik az orbitális mértékű pénzpazarlás. Be kellene látnunk: ezt nem nekünk találták ki.

A fél ország nyomorog! Ne akarjunk olimpiát, ne próbáljuk elhitetni a világgal, hogy képesek vagyunk megrendezni azt – úgysem hiszik el. Már a jelentkezéssel is rengeteg pénzt dobunk ki az ablakon.

Említsük meg napjaink sportbotrányait: a FIFA vezetőinek letartóztatását korrupció gyanúja miatt, vagy a magyar ügyeket, a paralimpikonok kirablását, a szakszövetségek Fidesz-káderek alá hajtását. Mindez a sportvezetés általános züllöttségét mutatja – tisztelet a kivételeknek. Nem hiszem, hogy mindebbe milliárdokkal be kellene szállnunk. Éppen eleget költöttünk már feleslegesen stadionokra, hagyjuk végre abba!

Nem vagyok sportellenes, egész életemben sokat, sokfélét sportoltam, sok gyereket vittem magammal a hegyekbe és a vizekre. Ma, 76 évesen már csak kirándulni, evezni és úszni járok, s tudom, milyen jelentősége van a rendszeres testmozgásnak. Azzal is tisztában vagyok, hogy mekkora a versenysport húzóereje a tömegsport területén – de ki kell alakítani egy helyes arányt a kettő között. Ebbe pedig az olimpia nem fér bele.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.