galéria megtekintése

Orbánt nem hívják

24 komment


Miklós Gábor

Könnyű gúnyolódni azokon, akik vakon hisznek az összeesküvés-elméletekben. Pedig van, hogy érthetőek a fenntartásaik. Fontos valakik zárt ajtók mögött tanácskoznak, és nem mondanak semmit arról, hogy mi hangzott ott el. Minimum szabadkőművesek, esetleg ­Cion bölcsei, de még valószínűbb, hogy a világkormány tagjai. Adott esetben a Bilderberg-csoport, amely e hét végén 64. alkalommal jött össze, ezúttal egy drezdai luxushotelben.

Be­jelentették, hogy a fő témák most: Európa (migráció, növekedés, reform, távlatok, egység), a Közel-Kelet történései, Oroszország. Fontos lehet Törökország, mert sok a török meghívott. Magyar viszont nincs ott. Kelet-közép-európaiként Radek Sikorski volt lengyel külügyér van ott és a bolgár Krisztalina Georgieva, aki alelnök az Európai Bizottságban. Sok technológiai cég vezérét hívták meg. Mert ők tudják, mit kopog a jövő. Érdekes, hogy a sajtót is a gazdasági média képviseli, nem a nagy véleményformáló központok. Talán elemzésekhez akarnak jutni háttérhatalomék, akikben jó hinni. Van valahol egy központ, ahol döntéseket hoznak, olyanok tanácskoznak, akik egyébként is mindent tudnak. Világos, hogy ők döntenek a világ sorsáról. Orbán Viktor és eszmetársai velük ijesztgetik a népet.

Nagy ötlet volt viszont a Bilderberg-csoportot létrehozó személyiségektől, hogy az adott év legfontosabb kérdéseit mindig változó grémiumok vitathatják meg kötetlenül, akár négyszemközt is. Százhúsz-százötven fő. Mivel ezek a hölgyek, urak nem abszolút csúcsvezetők, nem kötelezi őket a nyilvánosság, miközben az intimitás segítség hosszú távú döntéseikhez. Ez itt nyilván nem a világkormány, de tájékozottságától akár lehetne is az. Sok pénz, nagy befolyás, óriási tapasztalat és emlékezet gyűlik össze, hogy meghallgassa a hasonszőrűeket és néhány érdekes beszélőt. Henry Kissinger legalább hat évtizede jár kö­zéjük. Mi mindenre emlékezhet? A drezdai hotelszobákban valódi hatalmasok gyülekeznek, akiknek most nem kell közvélemény-kutatásokra figyelniük. Legitimitásuk vitathatatlan a maguk körében.

 

A csoportba nem hívnak meg hiteltelen embereket. Bajnai Gordon egykori kormányfőként érvényes volt, Orbán Viktor ellenzéki vezetőként sem volt az. Nem mintha ne tudnák: figyelemre méltó személyiség. Őt és a hozzá hasonló vezéreket azért nem invitálják, mert a csoport titokzatossága ellenére kötődik a nyugati normákhoz. A leváltható politikusok kapnak meghívást, mert ők képviselik ebben a közéleti/üzleti kultúrában a stabilitást. Kvietált diktátorok sincsenek a listán. Orbán a maga gyakori eszmeváltásaival, korrupciószagú kormányzásával, cserélhető, rossz hírű politikai barátaival, szövetségeseivel e körben maga a megbízhatatlanság. Orbán nem kap meghívást, mert az ő politikai stílusvilága nem illik a Bilderberg-csoport illemtanába. Vagy ha akarjuk, a háttérhatalmi víziójába.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.