galéria megtekintése

Orbán tévedése

36 komment


Batka Zoltán

Orbán Viktor és Mekk mester között van egy jelentős különbség. Mekk mester minden kontársága után elveszítette egy cégérét. A miniszterelnök viszont szemrebbenés nélkül kiakaszt tíz újabbat. Most például a vasárnapi bezárás politikai-gazdasági krízise közepén kitalálja: „meg kell vizsgálni, hogy a vasárnapi bezárás kiterjeszthető-e más szektorra". És hogy most nekiáll erről konzultálni a nemzetgazdasági tárcával.

Nincs is szebb, mint amikor Orbán elvhű. Emlékeztetőül: 2011-ben még lazán lepöckölte Harrachék vasárnapi bezárási javaslatát azzal, hogy a sanyarú gazdasági helyzetben a tisztelt KDNP ugyan ne fogja már vissza a piac fejlődését egy ilyen ötlettel. Tavalyelőtt télen ellenben már mást gondolt, és személyesen taposta ki a vasárnapi bezárás támogatását vonakodó frakciótársaiból, akik pedig már akkor sejtették, hogy ritka ostoba és felesleges konfliktusba lavírozza bele őket vezetőjük. Nekik lett igazuk. A bezárás stabilan a kormány legnépszerűtlenebb döntése – amit még a politikával felületesen foglalkozó átlagszavazó is ért –, ráadásul az intézkedéssel sikerült életet lehelniük az amúgy a Roncsfilm szereplőgárdájára emlékeztető szocialistákba. A vasárnapi népszavazással ugyanis az MSZP akkor is nyer, ha veszít, ha netán nem lesz meg az eredményességi küszöb: a „kormányellenes bizalmi szavazássá" átminősített voksolásnál akár egymillió támogató is komoly fegyvertény lehet, ráadásul blokkolni lehet vele a migránstémát életben tartó kvótaellenes népszavazást is.

Tegnapra tehát Orbán ismét megvilágosodott, és jött az újabb kinyilatkoztatás: „Nem szabad megfosztani az embereket attól a lehetőségtől, hogy vasárnap munkát végezhessenek." Wow, köszönjük miniszterelnök úr, hogy egy év alatt eljutott idáig. Csak közben leépült az ágazat, és egyáltalán nem biztos, hogy aki vasárnap dolgozni akar, talál is munkát. Közben ugyanis meg tetszettek szavazni – elvégre más zsebéből a legjobb bőkezűnek lenni –, hogy a dolgozók vasárnapra jókora pluszpótlékot kapjanak. Mármost hiába lazítanak a vasárnapi bezáráson, ekkora bérpótlék mellett a kutya sem fog nyitva tartani többet, mint most. Főként, hogy a nagy áruházláncok már nem is erőltetik az újranyitást. Ugyanis alkalmazkodtak: a hét hat napján nemcsak lazán hozták a korábbi forgalmukat és csökkentették az üzemeltetési költségeiket, de jókora piacrészt elhappoltak a kormányhaver hazai láncok egy részétől, akik jobban jártak volna, ha Orbán Viktor soha az életben nem akarja őket megsegíteni.

 

Ahhoz, hogy újranyíljanak az áruházak, Orbánéknak kapásból el kellene venni a multik pénzéből nagyvonalúan megadott bérpótlékot. A dolog másik fele, hogy az áruházak viszont még a mostani bérek mellett sem találnak dolgozót. Akiket ugyanis kiraktak, nagyon elmentek: faképnél hagyták Orbánországot, meg a tündérmesét. Szóval hajrá, a miniszterelnök úrnak és lelkes csapatának remek ötletelést kívánunk. Aki pedig tud, az meneküljön. Mindenki más pedig jól bevásárolt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.