galéria megtekintése

Orbán szobra

45 komment


Rab László
nol

Minden reggel felépül a szégyenfal, amely mögött suttyomban épülget a német megszállásra emlékeztető emlékmű talapzata, a diadalos Orbán-kormány újabb botrányköve, amivel immáron a nemzetközi sajtó is megismerkedett. Amikor turisták kérdezősködnek, mert nem értik, mi folyik a Szabadság téren, a helyi tiltakozók egyszerű angolsággal elmagyarázzák, hogy „a magyar kormány náci emlékművet akar", ez ellen tiltakozik „a nép". A tursiták elmosolyodnak, és fotókat készítenek.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Hogy mi a búbánatnak Magyarországra, pláne a Magyarországot felszabadító szovjet katonák obeliszkjéhez látótávolságnyi közelségre egy Magyarország leigázására emlékeztető emlékmű, azt talán csak Orbán Viktor tudja. Meg nyomában a diadalos választási győzelemben osztozó mameluksereg: Lázárral, Rogánnal az élen. Orbán nyomán úgyis elhiszi valahány fidesznyik, hogy Hitler leigázta egykori csatlósát. Így szűnt meg a szabadság 1944. március 19-én. Nosza, töröljük ki a történelmi emlékezetből a magyar közigazgatási hivatalnokok, a csendőrök, a rendőrök által oly szorgosan levezényelt 1944-es nyarat, higgyük azt a Magyarországról elindított halálvonatokról, hogy azokat mind a németek töltötték meg a későbbi áldozatokkal.

 

Hogy fogja ezt eladni az Európával és a világgal számos más ügyben ujjat húzó Orbán-éra? És ki fogja ezt a zavaros ideológiai maszlagot valaha is bevenni?

A tiltakozók minden nap lebontják a takarást biztosító kordont, lelebbentik a fátylat a szélsőjobbal kokettáló magyar kormányról, az emlékmű, ha megépül, márpedig Orbán Csakazértis Viktor bizonyára megépíti, örökös botránykő lesz a magyar hétköznapokban, le fogják köpködni, meg fogják gyalázni, állandóan őrizni kell, mert maradnak elegen – nem csak zsidók és nem csak az áldozatok hozzátartozói –, akik utálni fogják, és mindent megtesznek azért a jövőben is, hogy a Jobbiknak hízelgő üzeneteket küldözgető Orbán-szobor ne legyen ott, és ne hirdesse a nyilvánvaló hazugságot arról, hogy a magyarok pusztán áldozatai voltak a német megszállásnak.

Csak ráadás, hogy a szirénhangú kormányfő szoborügyben jobbára csak halogatott és hallgatott, de a választás utánra azonnal kiadta a parancsot az emlékmű felállítására. A kordonbontó tiltakozók ezt gyakran úgy emlegetik, hogy Orbánnak nem szabad hátat fordítani, és azt sem szabad neki elhinni, amit kérdez. Még akkor sem, ha Rogán Antal - aki a jelek szerint maga is úgy emlékszik, a húsvét utáni tárgyalási ajánlat a szoborra vonatkozott - oly lelkesen kezdi bizonygatni, hogy aranyszájú vezére nem hazudhatott. Tudjuk, ő maga nyilatkozta a CNN-nek, hogy ő mindig igazat mond.

Az emlékmű – mely valószínűleg régóta készen áll – természetesen megépül, Orbán froclinak szánja, tudtunkra fogja vele adni, lám, ezt is megteheti. Aki az azeri baltás gyilkost elengedte, s az ügyet oly könnyedén, majdhogynem röhögve megúszta, mitől bukna bele a világra szóló választási győzelem után egy ilyen piti szoborügybe?

Állni fog az, a pár hőzöngő meg arra jó, hogy lássa a világ, nálunk ilyet is lehet. A Fidesz csűrcsavaros jogi bosszúálló gépezete pedig majd kitalálja, hogyan büntesse meg, és hogy tegye tönkre a lázadókat.

Úgyis ez az, amihez Orbánék a legjobban értenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.