galéria megtekintése

Orbán rendje

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 01. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Nemzetünk első emberének megtetszett az egyenruha, mely már nem a Gyurcsány-diktatúra szemkilövetését, és főleg nem a félelmet jelképezi, hanem tiszteletet parancsol. Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendészettudományi karának tisztavatási ünnepségén ajnározta így az egyenruhás polgárt a budai Várban.

Az egyenruha a mi vidékünkön általában nem a szabadság szimbóluma

Eljött az ideje annak, hogy a rendvédelem mellett tegye le a voksát. Ha a közeljövőben zsebbe bírságoló urakról szólnának a hírek, vagy olyan magas rangú elhárítótisztekről hallanánk, akik a NER világában is boldogulhatnak, csukjuk be a fülünket, és gondoljunk a rendhez olyannyira ragaszkodó kormányfő múlt idejű mondatára: az elmúlt években sikerült megtisztítani a rendőrséget „az ilyen ügyektől”.

 

Korrupció, simli kipipálva, éljen.

Volt azért ennek a kedélyes üdvözletnek egy súlyos része, amire a magamfajta, Kádár-rendszerben szocializált ember simán felkapja a fejét. A törvény, a rendőr és a polgárocska viszonyrendszerének fura értelmezésével szembesülhettünk. Orbán Viktor, akiben rég elhalt a liberális szörnyeteg, sajátos államfelfogásával ismertetett meg bennünket.

falseKurucz Árpád / Népszabadság

„A rendőr a törvény hangja – fogalmazott az állam erőszakszervéről, mellyel az ántivilágban oly gyakran riogattak bennünket –, ezért minden szavában és tettében a törvényt kell képviselnie, példát kell mutatnia.” Ez eddig rendben volna, azt jelenti, hogy ne lehessen kételkedni a rendőrben, mert akkor végünk van.

„Ha a rendészeti dolgozók naponta nem szereznek érvényt a törvénynek – folytatta az egyenruha iránti friss rajongását felszínre juttató kormányfő –, akkor a törvényalkotók és a bíróságok munkája fabatkát sem ér.”

Ami azt jelenti, hogy a polgárocska olyan elvetemült lény, hogy magától véletlenül sem tartja be a törvényt. Ha nem áll ott a rendőr minden törvény mögött a gumibotjával vagy a jogi fenyegetéssel, a polgárocska mindjárt elfelejt demokrata lenni, összevissza lopkodja az állami földeket, nem mondja meg, hogy kivel és miért szállt meg londoni luxusszállodában, a taggyűlésre pedig azt találja mondani: nem is taggyűlés volt.

Orbán Viktor úgy gondolja, hogy a törvényt erőszakkal kell érvényre juttatni, az öntevékenységben és az önkorlátozásban nem lehet bízni, az ugyanis a magasságos rendet ássa alá, ráadásul az ő rendjét, ami tele van sallerral, kokival, alapja pedig az alaptörvény, „emberi és nemzeti szabadságunk fundamentuma”. A rend Orbán felfogásában ebből a vazallusai által lekörmölt szabadságból születik. Rendőr áll mellette, nehogy ellopják. És egy dölyfös kormányfő magyarázza, nehogy mást merjünk gondolni róla.

Az egyenruha a mi vidékünkön általában nem a szabadság szimbóluma. Ha belevésik a gránitszilárdságú alaptörvénybe, akkor sem. A rendőr által biztosított, „törvényes” szabadságot jól ismerjük. Tudtuk húsz-harminc évvel ezelőtt is, hogy szabadok csak akkor lehetünk, ha szabadnak is érezzük magunkat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.