galéria megtekintése

Orbán ostora

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 17. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Első pillantásra úgy tűnhet, a bankadó és a reklámadó ügyében végre belátó lett a kormány, és a piaci viszonyokhoz idomuló, elfogadható adóztatásra tér át. Ez tévedés. A két különadót érintő adócsökkentés, a háttértárgyalások sokkal inkább azt mutatják meg, mennyire irreális és elfogadhatatlan a kormány hozzáállása.

A 2010-ben indult ciklusban az Orbán-kabinet meglehetősen agresszív adópolitikát kezdett folytatni: minden tényezőt és érvet felülírt, hogy pluszbevételeket kellett szerezni. Nem számított a belátás, sem a mértékletesség. Míg korábban néhány százmilliárd forintot eredményező átrendezés vagy adóemelés már vállalhatatlan volt a közvetett, a piacra és a lakosságra gyakorolt hatások miatt, Orbán Viktor kormánya akár ezermilliárd forintot is hajlandó volt átmozgatni.

Unalomig ismételt kritika volt négy éven át, hogy a szabályozás kiszámíthatatlanná teszi az adórendszert, az emelések, átcsoportosítások durván befolyásolják a piacot. Az eredmény persze nem mutatkozik meg azonnal, sőt közvetve is nehezen. A Magyarországra meg nem érkező működő tőke, a végre nem hajtott beruházások értéke nem mérhető, de súlyos következményekkel jár hosszabb távon.

 

A 2014-től kezdődő ciklusban egészen más a helyzet. Eltűnt a hiány faragásának kényszere, hiszen a költségvetést sikerült változatlanul rossz szerkezettel, de egy kategóriával alacsonyabb hiányszinttel beállítani. Nem volt már szükség a bevételek erőszakos emelésére. Csak éppen más célok fogalmazódtak meg, és az adórendszer maga is más eszközzé vált.

A cél többé nem a hiány további csökkentése, hanem a kormány számára megfelelő gazdasági folyamatok erőszakos kialakítása lett. Legyen szó a reklámadóról, a kiskerláncok felügyeleti díjának brutális emeléséről, minden egy irányba mutat. Szó sincs a bevételek növeléséről, ez hazugság. A reklámadó bevételi szempontból láthatatlan, hatmilliárdot hozott, a teljes adóbevétel pedig közelíti a kilencezer milliárd forintot.

Az adórendszer bevételnövelő helyett ostor lett, amivel könnyedén oda lehet csördíteni. Két-három csapás után pedig egyértelmű az üzenet: vigyázz, lehet ez rosszabb is, és ez csak rajtam múlik. Azzal, hogy kiderült, tárgyal a Bertelsmann-nal a reklámadó mértékéről, illetve megállapodást köt a bankszentorral a bankadó csökkentéséről, a kormány maga mutatta be, mire használta az adórendszert az utóbbi időben: zsarolásra.

Ez az attitűd rosszabb, mint az erőszakos bevételszerzés. Mert a kormány végeredményben a társadalmat fenyegeti, az állam és a társadalom közti bizalmat ássa alá: nehezen lehet bízni egy olyan államban, amelyik nyíltan visszaél a hatalmával. A bizalomvesztés könnyedén továbbgyűrűzik a társadalom mélyebb rétegeibe, és ezt talán sosem lehet már végleg eltüntetni. Ez a legnagyobb pusztítás, amit egy kormány okozhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.