galéria megtekintése

Orbán: ne költözz a Várba!

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 16. számában
jelent meg.

Népszabadság

Talán még nem késő riadót fújni, és megállítani ezt a teljesen értelmetlen, és sok pénzt felemésztő lépést. Igen, tudom: vannak sokkal égetőbb problémák, az egészségügy általános leromlása, a közoktatás leépítése, a szegénység, a kivándorlás, a bevándorlás stb.

A Várba költözés azonban jelképes értékű. Elsősorban azért, mert a döntést valódi érvekkel nem lehet alátámasztani.

Az ugyanis nem elegendő érv, hogy egészségtelen dolog, ha a törvényhozás és a végrehajtó hatalom egy épületben működik. A miniszterelnök sokáig kibírta egy fedél alatt a parlamenttel, de ha most feltétlenül szét kell költözni, akkor biztosan akad ennél sokkal jobb és olcsóbb megoldás. Egy olyan épület, amely jobban megközelíthető, amelynek a biztonságát egyszerűbben és hatékonyabban lehet garantálni, ahol nem kell kerülgetni a turistacsoportokat.

 

A Várba költözés nem más, mint a hatalom által táplált gőg kifejezése. Orbán Viktor ezt a lépést azért teszi meg, mert megteheti.

A 2014-es év értékelése során a miniszterelnök az év egyik diadalának nevezte a felcsúti stadion megépítését. Azt mondta, nem volt egyszerű létrehozni ezt a sportlétesítményt, de végül is igazolódott a hite, hogy „amit az ember nagyon akar, azt megcsinálja!”

A felcsúti stadion terveinek hallatán a fél ország azt gondolta, hogy ez egy őrültség. Néhányan mondogatták is. A stadion meg csak épült, és egyszer csak ott emelkedik a kert végében. Mindenki tudja, hogy az egy vicc, de most már ott van.

Így fogunk járni a Várba költözéssel is. Állandóan helyzet van. Kormányzási gondok, gazdasági nehézségek, botrányok, szegényedés, menekültáradat, és közben, mintha ez lenne a legfontosabb, fű alatt, megfelelő ütemben folynak a munkálatok a Várban. Egyszer csak arra ébredünk, hogy elkészült.

Most kéne mondani sokunknak és hangosan, hogy tessék azonnal leállítani a munkálatokat! Nem csak a pénz miatt. Azért is, de nem csak azért. Meg kell állítani a hatalomnak azt a törekvését, hogy visszaforduljon egy letűnt világ szelleméhez és külsőségeihez. A Várnegyednek és a palotának maradjon meg a múzeumi funkciója. Teljesen elhibázott fejlesztési irány a végrehajtó hatalom odatelepítése.

Ne várjuk meg, amíg népszavazással dönthetünk ebben a kérdésben; mire a hivatalosság ezt engedélyezi, elmegy a hajó. Minden lehetséges alkalommal fogalmazzuk meg ezt a követelést: Orbán Viktor ne költözzön a Várba!

Ne gondoljuk, hogy ez másodlagos kérdés. Nem, ez egy nagyon fontos, lényeges kérdés. Az „első szolga” tanúsítson kellő szerénységet, visszafogottságot, és ne költözzön fel a magasba se valóságosan, se virtuálisan.

Králik Miklósné Budapest

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.