galéria megtekintése

Orbán játéka

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 22. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Lám Orbán Viktornak csak-csak igaza van! Mondhatnánk ezt most, hogy elfogták Milánó közelében a marokkói férfit, aki állítólag a tuniszi múzeumi tömeggyilkosságot szervezte. Ő ugyanis menekülőket szállító hajóval érkezett Itáliába. Gazdasági migránsnak minősítették, kiutasították az olasz hatóságok. Eltűnt a szemük elől, s részese volt – állítják – a merényletnek, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalt. És mintha igazolná Orbánt, aki a Charlie Hebdo-merénylet kapcsán azt állította: a terroristák menekültnek álcázva özönlik el Európát. Igaz, hogy épp a párizsi gyilkosok nem voltak menekültek, de az ottani kóser élelmiszerbolt vevőit mentő szenegáli férfi viszont igen. Kevés személyes élménye van miniszterelnökünknek a külvilágról. Tavaly találkoztam Törökországban szíriai menekültekkel. Gazdasági migránsok – mondaná rájuk Orbán, hiszen azért hagyták el otthonukat, mert nem tudtak megélni, gyógyszert venni beteg kisbabájuknak. És zavaró volt a sok lövöldözés is.

Orbán miniszterelnök kiválóan érzékeli a társadalmi hangulatokat. Főleg a negatívokat. Sietve reagál, ha a magyar légtérben felerősödnek a gyűlölet, a félelem, az elutasítás hullámai. Strasbourgi beszédéből is ilyen indulat árad. A miniszterelnök tudja, hogy a magyar társadalomban erős a félelem az idegenektől. Sokan elutasítóak a romákkal, zsidókkal, bevándorlókkal, általában a menekültekkel kapcsolatban, hiszen ők is idegenek. Mint a pirézek, a közvélemény-kutatók által konstruált nép, akiket a hazai válaszadók nagy része évek hosszú sora óta a határainkon kívül tartana. Lehetne azon agyalni, miért ilyen erős nálunk a türelmetlenség, miért intézményesül nemzedékeken, rezsimeken átívelve, tankönyvekben, hivatalos és mindennapi beszédben ez a kirekesztő álláspont? És miért nem ismertük fel a ki- és bevándorlások törvényszerűségét és hasznát? Nem utolsósorban azért, mert a hatalom (ahogy most is a nemzeti konzultációs kérdőív uszításával) a negatív sztereotípiákat erősíti. Azt mindenképpen ki kell mondani: Magyarország, miközben élvezi a fejlettebb államok komoly támogatását, nem deklarálhatja, hogy ő maga nem segít a bajban lévőkön.

Orbán a negatív közszellemet erősíti. Tehetné az ellenkezőjét is. Hogy mégis miért nem teszi? Az ellenzéki kritika és a külföldi bírálat szerint az idegenellenes szöveggel miniszterelnökünk szélsőjobboldali versenytársai szájából veszi ki a szólamokat, az ő szavazóikat akarja megnyerni. Vagy ettől függetlenül is, Orbánt a maga autoriter személyisége teszi ilyenné? Ha így, ha úgy, neki európai politikusként felül kell emelkednie a maga örökölt sémáin. Megérthetné és elmagyarázhatná a migráció előnyeit is. Emlékezhet rá tanulmányaiból: Magyarország akkor volt jó passzban, amikor befogadó társadalom volt. És a befogadottak boldogan váltak magyarrá. Ez a feltétele annak, hogy országunkat befogadják a biztonság és jólét klubjába. Aki nem látja ezt, kicsinyes politikai játékot folytat. Mi veszítünk miatta.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.