galéria megtekintése

Orbán idézete

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 18. számában
jelent meg.

Stirling György

Orbán Viktor öntömjénező „ötévértékelő” beszédében többek közt arra hívta fel hallgatósága figyelmét, hogy az ő vezetésével Magyarország magyar ország lesz, kisbetűvel és két szóval. Nos ezt én valahol már hallottam, mégpedig éppen 77 évvel ezelőtt, és persze merőben más kontextusban.

1938 augusztusában Pethő Sándor, az általa 1920-ban alapított Magyarság főszerkesztője kénytelen volt munkatársai többségével együtt otthagyni a lapot, mert azt a laptulajdonos (virtsologi Ruprecht Olivér nyilas pénzember, a guruló márkák egyik haszonélvezője) nemzetiszocialista sajtótermékké nyilvánította. Pethő Sándor ekkor Magyar Nemzet címmel új napilapot indított, s annak mottójául tette a következő mondatot: „A lap azért küzd, hogy Magyarország magyar ország maradjon.” Két szóban és kisbetűvel.

A Magyar Nemzet a német befolyás ellen küzdő polgári ellenzék zászlóvivőjévé vált, és a lap mottója olyan programot fogalmazott meg, amelynek akkor létjogosultsága és aktualitása volt.

 

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.