galéria megtekintése

Orbán bevállalta

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 21. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Ijesztő élmény néha teljes valójában látni, hogyan működik ma Orbán Viktor személyes magánhadserege, amit korábban még kormánynak hívtak, illetve hogyan működik Orbán maga. Az eddig is ismert volt, hogy a Fidesz és a KDNP között munkamegosztás van: fideszes politikusaink néha lenyúlnak ezt-azt, például iparágakat. A KDNP specialitása pedig, hogy időről időre betiltana vagy bezáratna dolgokat. Elvégre akinek a karmesterpálcához nincs érzéke, annak a gumibottal kell irányt mutatnia.

Szerencsére a politikusok mögött ott vannak a szakértők – Habony Árpádok és valódiak –, akik gyártanak terjedelmes hatástanulmányokat, chartokat, táblázatokat. Egy ilyenben már 2011-ben precízen, ám közérthetően elmagyarázták a szent életű KDNP politikusainak, hogy a vasárnapi bezárási mániájukkal már 2011-ben 15 ezer embert rúgattak volna ki, és 50 milliárd forintos kárt okoztak volna a köznek, szóval ha lehet, ne rontsanak már rá a nemzetükre. Egy átlagos országban itt meg is áll a történet.

Magyarország fura ura viszont 2014-re a kert végi szökőkút mellé felépítette a világ nyolcadik csodája Pancho Arénát, a vejével EU-s pénzen kivilágíttatta a fél Alföldet, majd úgy döntött, hogy bevállalja a vasárnapi boltzárat is. Most már ugyanis Orbánnak sincs tehetsége a karmesterpálcához, a vakolókanál számára is ismeretlen, szóval hamar megtalálta a közös hangot Semjén Zsolttal. A lényeg a Nagy Kommunikációs Mesterterv: a bezárt áruházak látványával a CÖF-ös asszonyok életébe visszacsempésznek valamit a közös fiatalságuk, a napsütötte és eseménytelen Kádár-rendszer békés vasárnapjaiból.

 

Az apparátusnak pedig immáron csak annyi a dolga, hogy letagadja azt, amit a főnök egy vállrándítással elintézett: a tizenötezer majdani kirúgandót és az 50 milliárdos kárt. A párt- és államapparátus kórusban harsogja: nem volt hatástanulmány. Soha. Semmikor. Semmilyen. Pedig volt, láttuk. És akkor, te uramisten: ha Orbán ilyen könnyedséggel átlépett a vasárnapi hatástanulmány állításain, vajon mit tartalmazhatnak az oly régóta eltitkolt paksi hatástanulmányok?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.