galéria megtekintése

Orbán beismerése

19 komment


Horváth Gábor

Magyarország ma Európa egyik legstabilabb országa, ismételte meg a parlamentben a Fidesz imamalomszerűen sulykolt üzenetét a kormányfő. A luxemburgiak, hollandok vagy finnek most nyilván önvizsgálatot tartanak, mit rontottak el. Azt nem említette, hogy a magyar állampapírok évek óta stabilan a bóvli kategó­riában vannak, nyilván abból indult ki, hogy az ő helyzete sziklaszilárd, akkor pedig nyilván a baranyai kisfalvakban és a borsodi romákkal is minden rendben van.

Ugyanő korábban azt is mondta, hogy ha a baloldal lenne hatalmon, nálunk is kölni, párizsi vagy brüsszeli állapotok lennének. Nyilván közbiztonsági inszinuációról van szó. De érdemben alighanem téved. Ha a baloldal lenne hatalmon, Magyarország akkor is fényévekkel maradna el Európa legfejlettebb régiói mögött. Hatévi jó kormányzás, bármely oldal vezesse az országot, legfeljebb abban segíthetett volna, hogy tartani tudjuk a lépést szomszédainkkal. Ne mostanra érjük el a 2008–2009-es válság előtti szintet, hanem évekkel ezelőtt, mint Szlovákia, Csehország, Románia vagy pláne Lengyelország.

A politikai szezont megnyitó beszédben viszonylag könnyű logikai bukfenceket találni. Itt van rögtön az a gyöngyszem, miszerint „Brüsszel továbbra is be akarja engedni, be akarja szállítani az illegális migránsokat az unióba". A miniszterelnök annyira görcsösen el akarta kerülni a menekült szó említését, hogy inkább beleesett saját csapdájába: akit beengednek, sőt „beszállítanak", azt aligha lehet illegális bevándorlónak minősíteni. A baj azonban nem a részletekkel, hanem az egésszel van. A kormánynak tavaly nagyon bejött a menekültek elleni uszítás, a humanizmussal szembeni körkörös védelem, arra épít, hogy idén ezt megismétli.

 

A földrész egyik legstabilabbnak bemutatott országában közben utcára vonultak az eddig jórészt néma béketűrésükkel tüntető tanárok, nyilvánvalóan drámai helyzetbe került az egészségügy is. A miniszterelnöki beszéddel egy időben érkezett hír szerint a győri kórház tizenöt sebésze ügyvédi letétbe helyezi felmondását, s távozik, ha március végéig nem emelik fel a fizetésüket.
A válságjelekről nem volt szó a parlamenti pulpituson. Arról sem, hogy a kormány módszeresen éli fel az ország jövőjét: elköltötte az államosított magánnyugdíjalapot, a bankokra és a telekommunikációs cégekre kivetett különadót, százmilliárdokat vesz ki a szociális, oktatási és egészségügyi szférából. Politikává emelt újraelosztási intézkedései garantálják a leszakadást, a gazdasági romlást. Ami a képet úgy-ahogy menti, az az EU-tól dőlő pénz és a multik által vezérelt exportnövekedés – egyik sem a kormány sikere, bár dicsekvésre ettől még alkalmas.

Intő jel azonban, hogy még a kormányfő is elismerte: nem sikerült lényegileg csökkenteni az eladósodottság szintjét, ezért a jövőben hiánymentes költségvetésekre lesz szükség. Az igazság tehát, ha nem is túl hangsúlyosan, elhangzott: baj van. Ha másért nem is, a beismerés miatt Orbán Viktor dicséretet érdemel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.