galéria megtekintése

Önimádók

3 komment


Miklós Gábor

A szombati varsói demokráciamenetre vasárnap ellenmenettel válaszolt a lengyel jobboldal. Pénteken azt kiabálták az utcákon ötvenezren, hogy ez Varsó, és nem Budapest. Ez azt jelenti, hogy nem engedik áttörni a bosszúéhes szélsőjobboldalt. A lengyel demokraták ellenállásra, a demokrácia védelmére készülnek, civil szervezeteket hoznak lére, kis elektromos alkatrészeket – ellenállásokat – tűznek ki jelvény gyanánt. Ez csak jelkép, de tudjuk, a mi térségünkben a szimbólumoknak nagy a jelentőségük.

Varsó és Budapest most összekapcsolódik az európai kontextusban is. Orbán politikája kellemetlen és felháborító volt az unió számára, de lehetett mondani, hogy a periféria hangja szól általa. Még akkor is inkább volt egzotikus elem, amikor felkapaszkodott az idegenellenesség, menekültellenesség hullámára más térségbeli vezérkékkel és nyugati szélsőjobboldaliakkal együtt.

Most azonban egy eddig mérséklő és komoly katonai-gazdasági potenciált képviselő országban válhat a politikai intolerancia és gyűlölet állameszmévé. Orbán már kimondta: nem érvényes többé a demokratikus intézmények és emberi jogok „exportjának politikája”. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője odanyilatkozta a Magyar Idők c. lapnak, hogy „enyhül a politikai korrektség szorítása” most, hogy Európában fordul a szél. Ezt érthetjük a Kaczynski-párt győzelme miatti örömnek, ahogy az idegengyűlölő francia Nemzeti Front diadala feletti lelkesedésnek is.

 

Politikai korrektségnek Gyürk és elvtársai nem azt nevezik, amikor a szóhasználatban tekintettel vannak a nők, kisebbsé­giek, gyengék, hátrányos helyzetbe kerültek érzékenységére, hanem már-már az ellenkezőjét egészen a burkolt cigányozásig, zsidózásig, a nőket lealacsonyító fordulatokig. A szélsőjobboldal magát konzervatívnak hazudja, és a kereszténység, a nemzeti értékek védelméről papol. A lényeg azonban a tekintélyelvű rendszer és annak beszédmódja, a demokratikus korlátok és ellensúlyok leépítése.

Hogy mivel jár ez? Krystina Skarzynska lengyel pszichológusprofesszor gyűjtötte össze a Gazeta Wyborczában az új lengyel rezsim embereinek jellemzőit: „Az erő, az etnocentrizmus, nacionalizmus kultusza, az idegengyűlölet – ezek az autoriter rendszer nyilvánvaló szimptómái. A joghézagok kihaszná­lása, a törvények semmibevétele (a nép java nagyobb érték!), a sérelmek gyakori felemlegetése, miközben mások sérelmei hidegen hagyják őket, a többiek véleményének semmibevétele – a színtiszta machiavellizmus. Csoportos nárcizmus: megmutatjuk a világnak, mire vagyunk képesek, hogy több jár nekünk. A bírálókat pedig nevetségessé tennék, hisztérikusnak állítják be, semmibe veszik, és szándékuk, hogy kiszorítsák a közéletből.”

Ismerős képlet, a politikai korrektség szorításától megszabadult k-európai hatalomé. Korporatív és vezérelvű, erőszakos rendszer. Záródó zsilipek a demokratikus pluralizmus irányába, nyitás a putyini „irányított demokráciához”. Vagy a két háború közötti, végül is fasisztává vált világhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.