galéria megtekintése

Önfeloszlatók

10 komment


Tanács István

Addig spórolt a Fidesz a képviselői tiszteletdíjakkal és a polgármesteri fizetésekkel, addig korlátozta a képviselői helyek számát, míg egyre több kistelepülésen oszlatja föl magát az önkormányzat.

Legutóbb a 950 lelkes Biharugra szerepelt a hírekben azzal, hogy az öttagú testület háromfős többségéből az egyik képviselő átállt az ellenzékhez, amely így többségbe került, és föloszlatta a testületet. A helybeliek csak kapkodják a fejüket: náluk még sohasem volt időközi választás, és eddig nem látták jelét, hogy ekkora ellentétek feszülnének a képviselők között.

Biharugrán történetesen a három fideszes képviselő egyike állt át a függetlenekhez, de nem indokolt ebből országos következtetéseket levonni. Elhatározását azzal indokolta, hogy bajok vannak a faluban a közmunka szervezésével. Ami lehet, hogy úgy van – de akkor korábban is úgy volt. Az is lehet, hogy a képviselő rossz­akaróinak van igazuk, akik tudni vélik: megsértődött, mert nem használhatott tovább valamilyen pedagógusföldet. Vagy a délután a kocsmahivatalban iddogáló embereknek, akik azt nehezményezik, hogy egyes közmunkásoknak dolgozniuk kellett a havi 47 ezer forintért, másoknak nem. Amit megint mások úgy értelmeznek, hogy azok, akiknek nem kellett dolgozniuk, „csak” könyveket poroltak, míg másoknak verejtékes munkával muskátlit kellett ültetni vagy kaszálni az árokparton.

 

A magángazdák utálják a közmunka egész intézményét. Háborognak, micsoda világ az, ahol egy ekkora faluban 86 közmunkásnak ad kenyeret az állam. Nem mondják, de gondolják: így aztán nem állnak sorba náluk napszámért. Biharugrán már az iskolát is bezárták – a gyerekek Magyarhomorogra, Zsadányba vagy Berettyóújfaluba járnak. Ha nincs iskola, nincs szükség pedagógusra. A megnyirbált funkciójú és létszámú önkormányzati hivatalt közösen kell működtetni – a változatosság kedvéért Okánnyal. Hatósági ügyet intézni egészen Sarkadig kell utazni – az közel 40 kilométerre van tőlük. És milyen utakon, micsoda közlekedéssel!

Az elmúlt uniós ciklusban a Vígh Ilona vezette önkormányzat 44 uniós pályázatból 42-t megnyert. De csak „virágozni meg múzeumozni” lehetett belőle, piaci munkahelyet létesíteni nem. A falu gyönyörű, de néhány terepjárós nagygazdán kívül mindenki nyugdíjból, minimálbérből vagy közmunkabérből él. Nemrég bővült a kacsatelep – de csak két új munkahely keletkezett, mert számítógéppel keltetik a tojásokat. Vigyázz magadra, papa! Mi lesz velünk, ha te meghalsz? – intik azt, akinek van egy kicsit jobb nyugdíja. Jogos a félelem: évente meghal 22-26 biharugrai, 1-2 születik a helyébe.

Ilyen helyeken oszlatja magát mostanában a népképviselet, és választanak nagy lármával másikat. Lehet, hogy újraválasztják ­Vígh Ilonát, lehet, hogy a 2006 előtt a falut vezető család ifjabb sarja lesz a polgármester. Érdemi változásra azonban aligha lehet számítani – annyira kevés múlik már a települési önkormányzaton. Ha valaki megint besokall, legfeljebb az új testület is föloszlatja majd magát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.