galéria megtekintése

Önbecsülés

7 komment


Tamás Ervin

A múlt heti szolnoki stadionavatón Orbán Viktor szájából elhangzott egy emlékezetes mondat, amelyen nem tudom túltenni magam. Köszönetét fejezte ki az adakozó vállalkozóknak, akik „megtették, amit követelt a haza".

Sejtem, hogy ünnepi pillanatokban könnyen esik túlzásba az ember, de ilyen aránytévesztésre nem ragadtathatja magát, ha ez nem egészen belülről jön. Kötve hiszem, hogy ne nézett volna utána az ókori görög költő, Szimónidész epigrammájának, ne derengett volna neki, hogy a görög-perzsa háborúnak állított örök emléket a thermopüloszi hősök sírfeliratával: „Itt fekszünk vándor, vidd hírül a spártaiaknak: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza."

A blaszfémia nem rossz szónoki eszköz és nem is feltétlenül téves. Mindent kifejez, amibe belezuhant ez az ország, mindent, ami naponta megesik körülöttünk. És látom a fotókon, ahogy állnak a miniszterelnök körül a mosolygók, a lelkes hírvivők, akik boldogok, hogy még a Simicskához közel álló Nyerges Zsoltnak is jutott a parolából – mert pénzt adott arra a kurva stadionra, amelynek nyitómeccsén kikapott a szerencsétlen házigazda.

 

De a főnök nem szomorkodott, csak ment tovább, hogy másnap a diósgyőri modern edzőtelepet adja át, ahol – válaszolva a sporttámogatások ellenzőinek – kijelentette, hogy „önbecsülés nélkül sem az üzlet, sem a politika nem működik, s amire szükségünk van, az a nemzeti önbecsülés, és ez Magyarországon a sportból jöhet".

És megint csak körbeállták a mosolygók, köztük ott feszített a megbocsátást kiérdemlő egykori ellenség, ma a klub bőkezű tulajdonosa, Leisztinger Tamás, aki nyilván szintén megtette, amit megkövetelt a haza. Bár nem ismeretes, hogy ezek a vagyonos üzletemberek milyen más szent ügyekben nyúltak ennyire mélyen és önzetlenül a zsebükbe, az a tülekedés, amely a sportberuházások kapui előtt évek óta folyik, a kormányfői szózatokat hallva teljesen érthető.

Felesleges litániába fogni, hogy mennyi szponzorálnivaló lenne még a nemzeti önbecsülés fokozása érdekében, mennyi mindenért szeretne büszke lenni egy normális magyar, s mi miatt szégyenkezik éppen - aki nem érti, nem érzi, nem esik kétségbe, az így is szellemi bitó alá állít.

Mindenesetre kár, hogy nem volt monstre avatóünnepség a Flór Ferenc kórházban, ahol Lakatos Norbert kistarcsai szobafestő nem tudott hálapénzt adni, ezért munkájával köszönte meg a kórház dolgozóinak, hogy megmentették kisfia életét: kifestett egy kórtermet. Később csatlakozott hozzá a közeli festék-webshop tulajdonosa, így most az egész koraszülött osztályt kifesti. Felhívást is közzé tett: „Írjátok meg nekem, hol fogadnák még szívesen a munkát!"

Talán még nem késő egy jó kis ünnepség, szalagátvágás, önbecsülés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.