galéria megtekintése

Ünnepeljünk együtt!

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 22. számában
jelent meg.

Népszabadság

Hallgatom a híreket, hogy hol, mikor ünnepeljük meg az ’56-os forradalmat. Várom a pártok felhívását. De semmi. Semmi hirdetés. Sem a napilapokban, sem a neten, csak a szokásos kormányzati rendezvények Boross Péter és Simicskó István közreműködésével, és sok-sok kulturális műsor szerte az országban. Ja, és a Jobbik. Ők szerveznek, rendeznek, ünnepelnek. Olvasói levél.

Mi történt a pártokkal, egyesületekkel, civil mozgalmakkal? Nem tartják fontosnak az emlékezést, vagy már érdektelenné vált az esemény, esetleg félnek, hogy kevesen jönnek össze? Nem tudom a választ, de nagyon sajnálom, hogy itt tartunk. Hiányzik az ünnepség, igen, mert el kell helyezni egy-egy szál virágot azok sírjánál, akik az országunkért, népünk jobb életéért harcoltak, önfeláldozók voltak.

Nem hiszem, hogy ne tartanák fontosnak az EGYÜTT emlékezést, csak nem tudják megoldani. Valamennyi demokratikus párt csakis saját magát tartja méltónak arra, hogy beszéljen történelemről, hősökről, tanulságokról. A másik, a többi nem alkalmas erre. Valahogy úgy, mint a tüntetéseknél. Külön-külön megy a tanári csapat, az ápolónő, vagy a paraszt, akitől épp most veszik el a földet.

De miért van ez így? Nem lehetne együtt kiállni, hisz ugyanaz a bajuk a fekete ruhás nővéreknek, tanároknak, parasztoknak: anyagi és erkölcsi megbecsülésük hiánya, szakmai véleményük semmibevétele és főleg az emberi méltóság tiszteletének hiánya. És támogathatná őket valamennyi demokratikus párt és szakszervezet, és beszélhetne mindenki, aki értelmes és jobbító tanácsokat tudna adni a kormány számára.

 

Főleg pedig nem 2-300 ember jelenne meg, hanem tíz- vagy inkább százezrek, és valamennyien megtalálnák a saját problémájukat is. S ha nem tetszene valakinek egy-egy felszólaló, akkor hallgat, nem tapsolja meg, esetleg csak a saját pártja emberét, de ott van, mert csak így van a dolognak értelme.

És persze nem kellene túl gyakran összejönni, legfeljebb évente két-háromszor, de akkor minden felgyülemlett problémát együtt kéne kezelni. Ehhez egyeztetés kell és annak a felismerése, hogy nem az a fontos, ki a nagyobb vagy a régebbi, hanem hogy mit tud a jövőről mondani. És előtte létre kell hozni egy egyeztető csapatot, melynek tagjai pontosan ismerik már a szervezés minden részét, és ehhez bizony kompromisszumkésznek kell lenni.

És még valami: nem kiabálunk egymásra semmit, rosszat főleg nem, inkább leharapjuk a nyelvünket! Mert a tét nagyon nagy. Végső soron a 2018-ra való felkészülés. Értsék már meg valamennyien, ha most nem tesznek semmit, jövőre már késő lesz!

Szegő Eta

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.