galéria megtekintése

A dominóhatás

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 23. számában
jelent meg.

Dr. med. habil. Kalapos Miklós Péter

A főváros XIII. kerületében, a Hollán Ernő utcában a lakosság tiltakozása miatt befejezte a tűcserét a Drogprevenciós Alapítvány. Új helyre költözhetnek a kerületben, de a tűcserét nem folytathatják. Eddig a szikár hír.

A tűcsere az ártalomcsökkentő programok közé tartozik. Az ártalomcsökkentés lényege, hogy úgy csökkentsük az egészségügyi kockázatokat, a kriminalitás mértékét (a bűnelkövetés és az áldozattá válás gyakoriságát), a bódult állapotban való gépkocsivezetéssel kapcsolatos balesetek és azok áldozatainak számát, a prostitúciót, az öngyilkosságok számát, hogy nem törekszünk az absztinenciának, vagyis a drog, az ital elhagyásának elérésére.

Az egészségügyi kockázatcsökkentés eszközei: a korrekt tájékoztatás, a kevésbé veszélyes szerekre, fogyasztási formákra történő áttérés segítése (szippantás a szúrás helyett, minőségi ital kannás bor helyett) és a fertőző betegségek megelőzése (tűcserével, óvszerhasználattal). A fiatalok jelentős hányada kipróbálja a drogok valamelyikét. Rendszerint a marihuánát, de egyre népszerűbbek és halálosabbak a dizájnerdrogok is. Egy jelenség nem tűnik el attól, hogy nem veszünk róla tudomást. Sokáig a Kádár-rendszer sem vett tudomást a tömeges alkoholizmusról, de végül csak elkezdték kiépíteni az ellátórendszert.

 

A tűcsereprogramok felszámolása dominóelv szerint történik. Az önkormányzatok pártállástól függetlenül, de nem politikától mentesen, gyakran civilnek álcázott fedőszervezetek és aktivisták segítségével lépnek fel e szolgáltatók és különösen ellátottaik ellen, mint például a nyóckerben.

A lakosság hozzáállása részben érthető, mert a kliensek kellemetlen emberek, és ezért az elutasítottságuk a társadalomban magasabb, mint az iszákosoké, a homoszexuálisoké és a börtönviselteké. A lakosság többsége információhiányban szenved, és ezért azt gondolhatja, ha ezeket az embereket a közvetlen életteréből kiebrudalja, a problémát is kisöpörte az életéből, ő és családja védetté vált. Csak halkan jegyzem meg, hogy a drogos is utazik és használja azokat a közösségi tereket, amit mások, így tűvel, nedvekkel bárhol találkozhatunk.

A politika a rövid távú haszon érdekében kihasználja az emberek tájékozatlanságát, és elhallgatja a hosszú távú kockázatokat. A tűcsere lényege a hepatitis C- és a HIV-fertőzés kockázatának csökkentése. Ez a kockázat a mindennapok valósága. Az intravénás droghasználók rendre megbetegszenek a gennykeltő baktériumok okozta fertőzésekben. Tüdőtályog, vérmérgezés, testszerte tályogok és vénagyulladások alakulnak ki, s mindez többszöri kórházi ellátást igénnyel, annak minden költségével.

A tűcsereprogramok bezárása politikai és közegészségügyi csapda. A tűcsere nem végső megoldása a problémának, de nagyon fontos lépés. Szakirodalmi adatok támasztják alá, hogy a szerhasználók bármilyen típusú kezelése költséghatékony: olcsóbb az előzetes kezelés, mint az utólagos. Cselekedni addig kell, amíg módunkban áll!

Nagy a szakma felelőssége is! Nem lehet sértetten roadshow-kat szervezni, miként történt a Józsefvárosban, hanem higgadtan kell érvelni, meg kell érteni a lakosság aggodalmait, és riogatás helyett részt kell venni a felvilágosításban! De ehhez felelős politikai vezetőkre van szükség, akik a demagógiát kerülve, távlatokban gondolkodva tesznek az emberekért, s hagyják dolgozni a szakembereket!

A szerző pszichiáter, addiktológus

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.