galéria megtekintése

De mióta repülős a Gizi?

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 23. számában
jelent meg.

Simon Antal
Népszabadság

A március 13-i számukban legújabb ausztriai lebukása alkalmából azt írták a neves, veterán bűnöző hölgyről, hogy az ötvenes években kapta a Repülős Gizi nevet. Más, korábbi híradásokban is ez szerepel. Szeretném ezt az elterjedt vélekedést kiigazítani.

Mint a soproni rendőrkapitányság nyomozója én fogtam el a Lackner K. u. 6. szám alatt lakó B. városi főmérnök, az Előkapu u. 11. szám alatt lakó H. nagykereskedő és az Erzsébet utcai N. nevű soproni lakosok sérelmére elkövetett besurranásos lopások gyanúsítottját, akkori nevén Balogh Sándornét a bűncselekményeket követő éjszakán a szombathelyi (Kovács) Nagyszállóban, és előállítottam őt a soproni rendőrkapitányágra. Az ellopott pénz és arany ékszerek hiánytalanul megkerültek.

Ez 1948 tavaszán volt. Ezt követően a Baloghné által Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Szombathelyen elkövetett hasonló bűncselekményeket sikerült rábizonyítani. Az ügyről az egyik országos napilap újságírója „Sopronban lebukott a Repülős Gizi” címmel írt tudósítást. A névadó tehát ez az újságíró, nem az ötvenes években, hanem a negyvenes évek végén. Az időpontnak kriminalisztikatörténeti jelentősége van. A kriminalisztikatörténet 1948 tavaszára teszi a hazai mozgó bűnözés kezdetét.

 

A szerző nyugalmazott rendőr-alezredes

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.