galéria megtekintése

Tiltsuk el!

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 08. számában
jelent meg.

Mondjuk ki valakiről, hogy alkalmatlan valamire, és tiltsuk el örökre a „valamitől”! Ezen szabály óhajtását vélem felfedezni dr. Dávid Ferenc írásából (Egy tragédia és egy ítélet). Mintha valami járvány lenne. Történik valami (pl. a Rezesova-féle menthetetlen tragédia) közfelháborodást kiváltó eset, és rögtön felkiáltunk: szigorítsuk a büntetési tételt!

Holott valamennyi szakértő minden adódó alkalommal elmondja, hogy általában nem a büntetési tételek szigorának hiányával van a baj, hanem a konkrét ügyekben az igazságszolgáltatási eljárás indokolatlan, alkalmanként közröhejszámba menő elnyúlásával, meg néha nem is takargatott pártosságával. Nem a szigor rettenti el a bűnös úton kószálókat, hanem a gyors és elkerülhetetlen ítélet.

Meg aztán Olaszországból miért a korosztályos jogosítványszerzés a citált példa, miért nem a Vespán utazó komplett família, ami vagy szabályos, vagy nem, de mosollyal nyugtázza a helyi rendőr. Vagy miért nem a svájci szabályt mustráljuk, miszerint egy sör belefér a vezetés mellé. Ezek biztosan jeleznek valamiféle egészségesebb közfelfogást a polgárok nagykorúságáról.

 

De ha már annyira tetszik nekünk a „tiltsák el”-féle hozzáállás, hadd álljak be a sorba néhány ötlettel:

Tiltsák el örökre a választhatóságtól, meg örökre ki a Parlamentből azokat a képviselőket, akik visszamenőleges hatályú törvényeket szavazgatnak meg!

Tiltsák el örökre az államot a hatalom gyakorlásától, mert rendre elszabotálja az ellene hozott jogerős bírósági ítéletek végrehajtását!

Tiltsák el örökre azokat az alkotmánybírókat az ítélethozataltól, akik az alapjogok védelméből paródiát csinálnak!

Tiltsák el örökre a főbírót és főügyészt a munkavégzéstől, mert még a függőségük látszatát sem igyekeznek kerülni!

Tiltsák el örökre a Lázár Jánosokat a nyilvános népneveléstől, és írassák le velük naponta ezerszer, hogy „az is ember, akinek semmije sincs”!

Tiltsák el örökre a bevett egyházak papjait a misézéstől, mert egy szó nélkül tűrték, hogy a kisegyházakat kitúrják az egyházi státuszukból és az elesett, utcára került embereket kriminalizálják!

Tiltsák el örökre Navracsics Tibort az EU-biztosi álláskereséstől, mert igazságügyi miniszterként személyesen irányította a demokratikus jogállam lebontását, most meg majd – agyilag zokninak nézve mindenkit – azt bizonygatja a meghallgatásán, hogy elkötelezett híve az európai demokratikus normáknak! („Margit, normális!?”)

Tiltsák el örökre azokat a polgárokat a választójoguk gyakorlásától, akik képesek többször is a fenti gazembereket helyzetbe hozni!

Vagy inkább ne tiltsanak el senkit semmitől, és elég büntetés lesz nekik a gyerekeik és unokáik kérdő tekintete, hogy miféle országot csináltak nekik. És legfeljebb tiltsanak el engem és a hozzám hasonlókat a létezéstől, mert azzal, hogy agyvérzés nélkül tudunk létezni ebben a szerencsétlen országban, csak azt az illúziót erősítjük, hogy élhető még ez a hely.

Csákány Ernő

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.