galéria megtekintése

Kedves Szülők!

2 komment

Király László

Gyermekeik beszámolóiból és a hírekből biztosan tudják, hogy nagyon sok baj van a közoktatásban. No, nem mintha korábban nem lett volna vele elég baj, de az elmúlt években végrehajtott „reformok" jelentősen megnehezítették a mindennapokat a korábbiakhoz képest is.

Csak néhány példa: még a kisiskolásoknak is tömérdek órájuk van, a 2012-ben megalkotott NAT rengeteg pluszterhet rakott rájuk; az iskolák anyagi helyzete siralmas, emiatt sok esetben a szülők kénytelenek megvenni az iskolák számára a legalapvetőbb iskolai eszközöket; a korábban jól bevált tankönyvek, feladatgyűjtemények, atlaszok helyett szinte mindenki kizárólag a hibákkal, tévedésekkel telezsúfolt állami kiadványokat kénytelen használni; a szakképzési rendszer átalakítása és a gimnáziumi férőhelyek jelentős részének megszüntetése a gyermekek/fiatalok jövőjét teszi kérdésessé. És így tovább.
Az újabb és újabb intézkedések következtében olyan nagy mennyiségű adminisztrációs feladat hárult a pedagógusokra, hogy éppen a lényegre, a tanításra nem marad energiájuk, vagy csak alig. Pedig a pedagógusok jólléte az alapja az oktatás sikerének és színvonalának.

Ez a szabadságától megfosztott, megfélemlített, lenézett pedagógustársadalom bizonyára bátrabban kiállna az értelmesebb és magasabb színvonalú oktatásért, ha a szülők ahelyett, hogy lenéznék, esetleg meg is vetnék őket, melléjük állnának, és velük együtt tiltakoznának az oktatás főszereplőinek, a diákoknak, gyermekeiknek az érdekében. Ha már a gyermekeinkért sem állunk ki, akkor kiért/miért fogunk kiállni? Vagy mindenki elégedett azzal, ahogy az iskolák helyzete alakul? Persze bele is törődhetünk a megváltoztathatatlannak hitt állapotba.

 

Országos szintű összefogás esetén legalább a remény meglehetne arra, hogy eredményt érjünk el. Ha sokan vagyunk, akkor nem kell félnünk semmitől. A Pedagógusok Szakszervezete 2016 januárjára tiltakozást szervez (de bizonyára a szülői szervezetek is örömmel vennék az Önök támogatását). Ha melléjük állnánk, az bátorítást és erőt adhatna a pedagógusoknak, és reményt arra, hogy gyermekeink jövője biztatóbb legyen, még idehaza is.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.