galéria megtekintése

Olvasói levél: Dadus, a Hamupipőke

2 komment

Bernadett dadus

Dajka gyerekszemmel: „ő mindig söpör az udvaron, hogy tudjunk kint játszani"; „sajnálom a dadus nénit, mert neki van a legtöbb munkája"; „sok játékot pakol elő nekünk a kisházból"; „a dadus néni olyan, mint a Hamupipőke, mindig takarít és pakol"; „segít cipőt kötni, mert még nem tudok"; „olyan, mint egy szuperhős, mert mindig mindent megold"; „bármikor odabújhatok hozzá", „mosolyog, és jó illata van"; „vigyáz ránk, amikor alszunk". Ezt a pár sort búcsúzó nagycsoportosaimtól kaptam könyv formájában. A legszebb ajándék, és a legőszintébb.

A legnehezebb kimondani, de igaz: mi csak technikai dolgozók vagyunk. A munkánk elég sokrétű, és szinte minden percünk be van osztva. Megállás nélkül, fáradhatatlanul tesszük a dolgunkat, mivel szeretjük a munkánk. Hiszen a kisgyerekről szól.

Évi 20 nap alapszabadságért és nettó 86 000 Ft munkabérért dolgozunk. Méltánytalanul kevés. Mind a szabadság, mind a munkabér. Étkeztetünk, udvart söprünk, takarítunk, békítünk, vigasztalunk, játékot mosunk-pakolunk stb. Jó esetben naponta egy vaságyat 36 alkalommal rakunk le-fel. Nehéz, főleg ha egy kollégát helyettesíteni kell, mert az kétszeres munka.

 

Helyettesítési bér nincs. Semmi sincs! Fáj. Fáj a vállunk, a derekunk, sokszor belül sírunk – de mosolygunk, mert ott vannak körülöttünk a kisgyerekek, akikért csináljuk, akik motiválnak minket, már azzal is, ha reggel megölelnek. Sokszor fáradtan, feszülten megyünk haza az egész napos gyerekzsivajból, és jólesik a csend. Ez az, ami talán a legjellemzőbb ránk. Csendben vagyunk, nem tüntetünk, csak tűrünk.

A nevelőmunka részesei vagyunk mi is. Talán a Jézuskának összefogással írhatnánk egy levelet, hogy szeretnénk legalább 30 nap alapszabadságot, és némi figyelmet a 2008 óta befagyasztott bértáblánkra. És akkor talán...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.