galéria megtekintése

Az elfogyott kórház

4 komment

Dr. Hintalan Albert

Tizenkét éve, amikor az újpesti szülőotthon alapításának 75. évfordulójára emlékeztünk, írtam e sorokat: „Abban a régióban, ahol születni nem, csak meghalni lehet, ott élni is nehezebb." Pár évre rá, a szülészeti osztály bezárását követően pedig ezt: „Ma már születni nem, de még meggyógyulni lehet Újpesten. Holnap már csak meghalni?"

Bekövetkezett. Október végén befejeződött az aktív betegellátás az újpesti Károlyi Sándor kórház sebészeti, két belgyógyászati osztályán, valamint az intenzív betegellátó részlegén.  Közel két évtizedes folyamat fejeződik be. A 90-es években a gégészeti osztály zárt be, 2007-ben a szülészet-nőgyógyászat és az urológia fejezte be a működését, 2012 végén a baleseti sebészet, az ideggyógyászat. Ezzel egy időben, a munkatársaimmal létrehozott egynapos sebészetet is kivonták a betegellátásból. Ez év őszén a maradék aktív osztályok is bezárnak. A kórház reformfolyamata pártsemleges, kormányoktól független. Mégis bánt, és remélem nem csak engem, hogy az elmúlt években Újpest három kormánypárti képviselőjének nem sikerült ennél jobb megoldást elérni.

Nem gondolom, hogy a Károlyi Sándor kórházba tervezett krónikus és rehabilitációs ellátás alacsonyabb rendű lenne mint az aktív betegellátás, csak más. De meggyőződésem, hogy ha egy városrész elveszti az aktív betegellátó osztályait, az nem előrelépés.

 

Nem hiszem, hogy egy megyeközpont esetében szóba kerülne ilyen kórházátalakítás, és azt sem, hogy egy Újpest nagyságú kerületben mérlegelnének hasonló intézkedést. Az ezerkilencszázas évek fordulóján, az akkori Magyarország első néhány városa közé tartozott Újpest, az 1930-as években ennek a városnak négy kórháza volt, nem kis részben az itt élők és dolgozók támogatása révén. Holnapra egy korlátozott ellátást nyújtó marad.

A Hétvége mellékletből ajánljuk

Hargitai Miklós: Miért féltek? 

Rab László: Gyászmenet 

Poór Csaba: Álmok a vízen 

Rab László: Az öreg indián hazatér 

Révész Sándor: A politikai ízlések és a pofonok

Kardos Ernő: Kecskékért hagyta ott a nagypolitikát 

Elfogult vagyok, és mint újpesti, érintett. Itt dolgozom több mint 20 éve. Ebben a kórházba született a feleségem, testvérem, unokám, itt gyógyultak rokonaim, apósom, anyám, és itt haltak mag a felmenőim. Csak remélni szeretném, hogy a százezernyi újpesti lakos, az itt élő gyerme­keim, unokáim nem a vesztesei lesznek ezeknek az intézkedéseknek.

A szerző az újpesti szülőotthon utolsó főorvosa 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.