galéria megtekintése

Orbán Viktor a karmelita kolostorban? Ugyan már!

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 19. számában
jelent meg.

Olvasói levél
Népszabadság

Nos, már a címben jelzett esemény is elég baj lenne, hisz a miniszterelnök és a vele költöző hivatalok, netán minisztériumok már a karmelita kolostorból is akadályozni fogják Budapest legszebb idegenforgalmi centrumának létezését, korlátoznák látogathatóságát. Azonban a baj ennél sokkal nagyobb, hisz nyilvánvaló, hogy a végső cél a volt királyi palota elfoglalása. Ezért van az egész „Városliget-projekt”, a múzeumi negyed létrehozása.

Tiszteletre méltó és feltétlenül támogatandó a Városligetet védők ellenállása, de téves az a véleményük, hogy ugyanezt a projektet valahol másutt kell létrehozni. Azért építeni múzeumi negyedet, hogy abba átköltöztessük meglévő múzeumainkat, botorság. Azért építeni múzeumi negyedet, hogy új múzeumokat hozzunk létre, nem utolsósorban azért, hogy a meglévő múzeumaink raktáraiban tárolt, hely hiányában ritkán vagy sohasem látható kincseink bemutathatóak legyenek, nagyszerű gondolat.

Persze ezt sem a Városligetben, hanem például a meghiúsult kormányzati negyed céljára megvásárolt, állami tulajdonban lévő területen, a Nyugati pályaudvar mellett. A hely ideális, jól megközelíthető, minden adottsága megvan, hogy egy új idegenforgalmi központ jöjjön itt létre. Ezen a területen a zöldfelület arányának az épületek tetején történő növelése nagyszerű lenne, ugyanez a megoldás a Városligetben kolosszális hazugság.

 

Szomorú, hogy ezt a hazugságot az a Baán László szolgálja ki, akinek nevéhez fűződik a Szépművészeti Múzeum valóban a XXI. századhoz méltó, és sajnálatos módon elvetett bővítési terve. Természetesen lehet egy múzeum új,modern épületben.Nagyszerű példa erre Athénban az Akropolisz mellett felépített Akropolisz múzeum. Itt a modern építészet megcsodálása mellett a műtárgyaké a főszerep, miközben persze az épületből kinézve az Akropoliszt láthatjuk.

Ugyanakkor bűn csökkenteni azon múzeumok számát, ahol a kiállított műkincsek megcsodálásán felül maga az épület, annak belső kialakításai, díszítései, freskói is részei a látogatói élménynek. Ilyen például az Ermitázs, ilyen a Vatikáni múzeum, ilyen a bécsi Burg, ilyen a stockholmi parlament, s ilyen Magyarországon a Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum épülete. Ezekbe az épületekbe már belépni is élmény, részei a magyar építészet legragyogóbb korszakának, mindenkinek, magyarnak és idelátogató turistának látnia kell őket. Nincs olyan indok, amely a XXI. század elején ezt felülírná.

Hamis az az állítás, hogy a Kúria méltóságát szolgálja, ha visszaköltözik korabeli helyére, a mai Néprajzi Múzeum épületébe. A valóságban a Kúria méltóságát az szolgálja, ha olyan épületbe költözik, ahol a működés, a gyors és igazságos ítélkezés feltételei magas szinten adottak. Ezek közé pedig a külső pompa, a nagyszerű kilátás, a művészi környezet nem tartozik. Persze érthető, hogy a Kúria szívesen venné, ha megkapná ezt a lehetőséget, de ennél sokkal legitimebb cél, hogy a nagyközönség előtt maradjon nyitva az épület.

Hamis az az állítás, hogy a kormány méltóságát szolgálja, ha visszaköltözik korabeli helyére, a Várba. Persze érthető, hogy a miniszterelnök és csapata szeretne pompás körülmények közé költözni. Nem beszélve a megvalósult álomról: a magyar királyok és a „nagy előd”, vitéz nagybányai Horthy Miklós (hol vannak már azok az idők, amikor Hofi nemes egyszerűséggel csak „Vitéz Kőbányaiként” merte emlegetni) nyomdokába lépni ezen a területen is.

Megint csak az a kérdés, hogy a XXI. század elején mi a legitimebb cél: a kormányzat méltóságának külső pompával is történő alátámasztása, vagy műtárgyaink, értékeink látogathatósága a nagyközönség, az idegenforgalom számára. Aztmár elképzelni is alig merem, hogy esetleg az egyébként valóban csodaszép Várkert Bazár sem a „plebsz” részére, hanem a Várban létrehozandó új kormányzati negyed bejárataként újul meg.

Tudom, ma még más országban is létezik a hagyományokon alapuló hatalmi pompa. Arra már kevésbé található példa, hogy a hatalom intézményei visszaköltözzenek korábbi helyükre. Ilyen előzmények mellett, végképp eretneknek tűnik a gondolat, mi lenne, ha a dualizmus korának „Nagy-Magyarországa” részére épült Parlamentből, a 200 fősre csökkent Országgyűlés kiköltözne egy alkalmas irodaházba, és az egész parlament épülete mindenki által látogatható múzeumként szolgálna tovább. Ez lenne csak az igazi múzeumi negyed.

Erdész Péter, Budapest

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.