galéria megtekintése

Olvad a jéghegy

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 15. számában
jelent meg.

Dr. Eőry Békeffy Sándor

Olvadozik a magyar politika tengerén hányódó Fidesz jéghegye. Legerősebben az a láthatatlan kétharmad, amely felszín alatt van. Azért ad ez aggodalomra okot, mert egy hirtelen süllyedés alkalmával könnyen összecsaphatnak a csúcs felett a hullámok. Sőt, az egész alá is merülhet az örök feledésbe.

A Fidesz jéghegye bizonytalanságban hánykolódik, csak az menthetné meg, ha politikailag és ideológiailag biztonságos öbölbe jutna. Azonban ideológiai alapja éppoly törékeny, mint maguk a jégkristályok. Ha nyomás nehezedik a gyenge pontjaira, millió darabra robbanhat szét. Sodródását immár képtelenség kontrollálni és irányítani.

A Fidesz vezérkara véletlenül sem tud együttműködni az általa vezetett polgárokkal. Nem csoda hát, ha olvadozik a kétharmad. Nem találják a közös hullámhosszt a csúcs és az alap között. Rádiójuk is csak egy irányban, lefelé működik, a visszajelzések fogadására már nem képes. Üzeneteikben édes szavak és ígéretek mögé rejtik igazi szándékaikat. Kézi vezérléssel utasítanak, manipulálnak és uralnak. A kedvezményezettek száma immár milliók helyett csak pár százra tehető.

 

A Fidesz vezetősége 2010 óta nem áll feladata magaslatán. Az új adók bevezetésében világcsúcsot döntenének. Olimpiát nyerhetnének abban is, hogyan kell valamit eltolni, a befektetőket elijeszteni. Tanácsadóik előbb adnak tuti ötleteket és csak utána mérlegelik a lehetséges következményeket. Persze a megbízók sem valami kifinomult legények: a hosszú távú elképzelések helyett csak az azonnali, számukra kedvező eredménnyel törődnek.

Nem véletlen, hogy a Fidesz-kormány mára szavahihetetlenné vált. A „csak a Fidesz” egy zártkörű klub, kormányzási gyakorlata az ország helyett a rokoni, családi, baráti körre koncentrál. Politikája megtévesztő, erőszakos és cinikus. Hibáit nem akarja elismerni, ballépéseit nem hajlandó korrigálni. Inkább felveszi a harcot. Így hánykolódik ez az elszabadult jéghegy a világ politikai és gazdasági viharaiban. Sajnos ebben az esetben Magyarország lesz a Titanic, amelyet a Fidesz jéghegye elsüllyeszthet. S mint tudjuk, abban a katasztrófában alig maradt túlélő.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.