galéria megtekintése

Offtalék

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 26. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

A Fidesz-kommunikáció számára jól gyúrható alapanyag a hazai osztalékok világa. Az ellenség ugyebár csakis talicskázhatja kifelé a lóvét. Rogán Antal szerint az energiabefektetők az elmúlt 17 évben ezermilliárd nyereséget értek el. Pártmédiától rezsifórumokig ez már úgy hangzik, hogy ennyit vittek haza. Kit érdekel, hogy az osztalék csak a nyereség egy része, és veszteség után is fizethető?

A kormány azon se akadt fenn, hogy az ő külföldi stratégiai partnerei ennél nagyságrendekkel többet „talicskáznak” haza. Például a győri Audi, amelynek – más célra rendelt, de fideszes szóhasználattal – legalábbis egy kamion kellett ahhoz, hogy több év alatt felhalmozódott 900 milliárdnyi tartalékát kiküldje Belgiumba. Érthető a Fidesz hallgatása: ezt a pénzt nyilván nem lehetett Magyarországon értelmesen elkölteni.

De ez a többi haszonkubikosra is igaz. Míg a Fideszhez köthető, ködös offshore-hálók mindent megtehetnek, amit csak a papír elbír, addig a külföldi energiabefektetők osztalékát a Fidesz – ha jól értjük – be akarja tiltani. Ez nonszensz. Az osztalék olyan, mint a fizetés: ha a pénzét kockáztató befektető nem jut hozzá, egy idő után bezárja a boltot. Ettől még a kormány kétségtelenül dönthet úgy, hogy az egészségügyhöz hasonlóan mostantól az energiát, a vizet, a kenyeret, a ruhát meg a Való Világot is jó, nem pénzéhes állami vezetők fogják nekünk gyártani-szolgáltatni nagyon olcsón. Marx, Lenin, Rákosi, Kádár nyomdokain Orbán is tehet egy kísérletet – a kontónkra.

 

A legnagyobb osztalékok elválaszthatatlanok az offshore-világtól. A Fidesz ebben az ügyben is sikerrel nagyítja fel a világképének kedves és hallgatja el az oda nem illő tényeket. Gágogó offshore-lovag csakis baloldali lehet. A mi kutyánk kölykei – például Rogán Antal állampolgársággal bizniszelő ismerősei vagy az erről szóló Népszabadság-cikk megjelenéséig Cipruson megújuló energiás céget jegyző megújuló energiás államtitkár – egyáltalán nem offshore-ok. Az ő nem offshorosaik minden körülmények között csakis külföldi, a Fidesznek egyáltalán nem tejelő derék világpolgárok, akik holdingjaikat ágyékkötős bennszülöttek lakta csendes-óceáni szigeteken működtetik, na és.

A – nálunk is – többségben lévő külföldi hálózatok átláthatóbbak, mint az ablak, hisz ez védi meg őket az offshore kapcsán sokszor nem alaptalanul felmerülő pénzmosás vádtól. A Fidesznek minden eszköze megvan arra, hogy az ilyen és ehhez hasonló törvényes adószivattyúknak gátat vessen. De a láthatatlan kéz valahogy mindig megakadályozza a kormánypártot az érdemi lépésekben. A fácán mellett offshore-ra is vadászó Lázár János legott szinte minden holland, svájci vagy ciprusi tulajdonost átláthatatlannak minősített, és most követeli rajtuk az uniós támogatást. Pedig a topban kizárólag a hazai hátterűnek mondott offshore-csomók az átláthatatlanok. Az államtitkárnak vigyáznia kellene, mert még a végén egy tükörre bukkan.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.