galéria megtekintése

Ő a miénk

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 19. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Ahogy lemészárolták a Charlie Hebdo karikaturistáit, Orbán Viktor ráugrott egy vakvágányra, azóta azon száguld a világ ámulatára.

Mi már fel sem vesszük, hogy ha Párizsban két nem bevándorló kiirt egy szerkesztőséget, miniszterelnökünk azonnal nekiesik a bevándorlóknak, és elmondja, amit nyáron is a nagyköveteinknek, nevezetesen, hogy Európa hatalmasat hibázik, amikor sorvadását idegenek beengedésével próbálja ellensúlyozni. Hogy jön ez ide? A tételt októberben odáig feszítette, hogy „az a közösség, amely biológiailag nem képes fenntartani magát, nem méltó arra, hogy létezzen”.

A tartalom kétséges, a forma ijesztő. Egy ember felmutat egy szempontot, amelynek alapján megítéli, hogy nemzetek méltók a létezésre vagy nem. E brutális aránytévesztés jelenik meg akkor is, amikor e megrendítő helyzetben naponta oktatja Európát arról, hogy mi a helyes magatartás a „tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező kisebbségekkel” kapcsolatban.

 

A franciák megállják, nem válaszolnak, nem mondják, hogy például egy második generációs, algériai eredetű merénylő viszonya az országukhoz ennél bonyolultabb. Gondolkodnak inkább a sajtószabadságról, az iszlámmal való együttélés mozgásformáiról, a terrorizmus elleni harc és a szabadságjogok viszonyáról, mindenről, ami összefügg a párizsi borzalommal. Gazdasági menekültekről nem.

Mintha viszont hallgatnának Orbánra, aki Magyarországot szeretné Magyarországként megtartani. Ami az ő konstruktivitását és eleganciáját illeti, azt feltétlenül meghagynák nekünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.