galéria megtekintése

Nyúlvadászat

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 14. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Nem tudom, hogy hanyadik bicskanyitogató történetet hallom milliók elherdálásáról. Most például az LMP korrupciós szakértője véli úgy, hogy egy nyúlügyi oktatási segédanyagért egy sem közoktatással, sem a jószággal különösebben nem foglalkozó cég 31 millió forintot markolt fel. A könyvecske a tartalom- és irodalomjegyzéket is beszámítva így oldalanként egymillióba került, ami elismerve, hogy a nyúl milyen kedves állat, hogy a kicsik kedvence, nem is drága. Különösen, hogy a nebulót beavatja a fajták, a tenyésztés titkaiba, sőt arra is kitér, hogy miként kell levágni a nyúl fejét. Hasznos olvasmány tehát, különösen majd húsvéttájt.

A mintegy 40 milliárd forintot kezelő Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) nem először szerepel a hírekben, szolgált már képtelennek tűnő történettel a korrupciós szakértő számára is. A 31 millió forintot érő nyúldolgozat az Eötvös-program keretében, tevékenység központú tanulás címen, a mezőgazdasági oktatás módszertanának fejlesztését célzó pályázat nyertesei közül került elő. Az LMP szakértője állítja: egyes fejezeteiben semmi más nem szerepel, csak oldalakon keresztül a nyúltartás során felmerülő szavak listája, mint például nyúlfióka, anyanyúl, szőrme, hús, kukorica, granulált nyúltáp, állatorvos. Kiderül az is, hogy milyen külső jegyek, betegségnyomok vezetnek a nyúlversenyeken való diszkvalifikációhoz. Nyilván minderre lesz majd hivatalos magyarázat, hiszen akik odaítélték az összeget, nem gyáva nyulak, ahogy azok sem, akiknek a pénzt ezért a munkáért kiutalták. A közönségnek pedig van már rutinja az ilyen és ehhez hasonló történetek befogadásában. Lapoz, s várja a következő inzultust.

De mi maradjunk még a nyúlnál! Ne tágítsunk! Legyen nemzeti konzultáció is e témában arról, kinek a fejében fogant meg, hogy a pályázó kft.-nek ígéretes az ötlete, s pontosan 31 milliót ér. Legyen világhálón a beadott pályamű, majd az elkészült végleges anyag, nevezzék meg a zsűri tagjait, az sem baj, ha néhány bekezdés szól a cég társadalmi beágyazottságáról, különös tekintettel a tekintélyes képző- és kutatóintézetre. Hagyjuk a kliséket a túlzott centralizálás ártalmairól, a szakképzés ellehetetlenüléséről, no meg a forráshiányról. Ne fogadjuk el, hogy rengeteg kezdeményezés, hasznos pályázat született, hogy foglalkozzunk azokkal. Makacsul ragaszkodjunk ennek az egynek a születésével, s majdani életével. Ne engedjünk a szakzsargon tudóinak se, akik azonmód be akarnak majd avatni a nyúltenyésztés rejtelmeibe, és ecsetelni fogják, milyen emberpróbáló feladat az ismereteket úgy lefordítani a kicsik nyelvére, hogy az felkeltse érdeklődésüket. Legyünk már végre egyszer elejétől a végéig tisztában azzal, hogyan működnek kicsiben a dolgok. Milyen apróságokon múlik a siker vagy a kudarc. Mekkora részt foglal el ebből a tehetség, a kurázsi, a teljesítmény, s mekkorát az „adalékanyag”?

 

Merjünk nagyot álmodni! Ha kell, legyen kivételesen gyors a szankcionálás. Hagyjuk a „törvény teljes szigorát”, hirdessük ki országnak-világnak, mennyit fizetnek vissza az ügy szereplői abból a 31 millióból. Ennek visszatartó erejéről szólna a következő tanulmány. Bagóért megcsinálom.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.