galéria megtekintése

Nyugdíjkamu

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 28. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Tévedés lenne azt hinni, hogy a nyugdíjrendszer témakörében az volt a legrosszabb lépés, hogy 2012 végére gyakorlatilag felszámolták a magánnyugdíjpénztári rendszert. Hiszen még az is lehet, hogy szigorúan szakmai szemmel vizsgálva az volt a nagyobb baj, hogy annak idején bevezették az akkori szisztémával.

Ennél sokkal nagyobb hibát követett el az állam (vagy kormány, mikor melyik) a folyamatos kamuzással. A ferdítés, csúsztatás, fontos információk elhallgatása, bagatellizálása sokkal nagyobb vétség még annál is, hogy elherdálták az egykori pénztárvagyont. Itt van rögtön az egyéni számla. Ami ugye nincs. És nem azért nincs, mert a szerencsétlen állam arra sem képes, hogy létrehozza, hanem inkább azért, mert a jelenlegi felállás szerint értelmetlen. Hiszen a felosztó-kirovó rendszerben az egyéni számla komplett hülyeség: az én nyugdíjamat majd a gyerekem fogja kitermelni, ahogyan én termelem ki a szüleim nyugdíját. Szóval nincs semmiféle számla, hiszen nincs semmiféle pénz, ami azon gyűlhetne. Ami van – vagyis talán lesz –, az a járulékbefizetések nyilvántartása.

Ez is fontos, hiszen így meg tudja állapítani mindenki, hogy mennyi szolgálati ideje van, mikortól jogosult bármiféle nyugdíjra, s mikor éri el az öregségi korhatárt. Ez ma hosszadalmas adategyeztetést igényel, ráadásul menet közben is érhet bárkit kellemetlen meglepetés – ha kiderül, hogy pár hónap hibádzik a szükséges időből. Szóval hasznos ez a nyilvántartás, de miért kellett erről azt kamuzni, hogy egyéni számla? E nélkül is van haszna.

 

De hiba annak hangoztatása is, hogy fenntartható a nyugdíjrendszer. Mert nem az. Rövid távon igen, de ez valójában csak azt jelenti, hogy még vagy öt évig nem jelentkeznek a rendszer problémái, nem kell pluszforrást bevonni a nyugdíjak kifizetésére. Csak majd pár év múlva, de akkor egyre többet. Tehát a rendszer nem fenntartható, és ezt nem ártana komolyan hangsúlyozni. A viszonylagos egyensúlyt biztosító időszakot jobb lenne arra használni, hogy hosszabb távon is legyen valamiféle megoldás. Vagy pluszforrás bevonásával, vagy azzal, hogy a szükségképpen drasztikusan visszavágandó állami nyugdíjat ki lehessen egészíteni máshonnan.

Ami csak az egyéni felelősségvállalással, öngondoskodással oldható meg. És itt jön a legnagyobb kamu: az, hogy a kormánynak ez fontos. Ha az lenne, nem a lényegében kiüresedett adókedvezményeket lobogtatnák mint állami hozzájárulást. Hiszen ezzel hosszú évek óta nem lehet tömegeket bevonni az öngondoskodásba. Ez úgy egymillió embert érdekel ma, pedig legalább ötmilliónak kellene vele foglalkoznia. Az államnak pedig valójában egy új pillér felépítésén kellene fáradoznia, ami több millió ember számára lehetne kötelező nyugdíj-kiegészítés, vagy bármi olyan megoldáson, amellyel plusz négymilliónak nyújtana valós alternatívát.

Ehhez képest hol is tartunk? Kamuszámlákat kérünk számon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.