galéria megtekintése

Nyelvében él a politika

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 21. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

A nyelvnek politikai hatalma van. A megfelelő szavak kiválasztásával jelzi viszonyát a hatalom a megoldandó ügyekhez. Tudjuk, sokan vándorolnak felénk, nem kevesen át is az országon.

Alig tudunk valamit arról, kik ők és miért jönnek. Pusztító háború dúl Szíriában, Irakban, Afganisztánban, ott, ahonnan elindultak. Mi azt gondoljuk, hogy menekülnek, az életüket, a családjukat akarják megmenteni. Mások másként nevezik őket. Nézzük egy hétköznap sajtóját: A kormányfő szerint (interjú a TV2-nek a Magyar Hírlap ismertetésében), akik itt „átrontanak Magyarországon (...) ezek az emberek nem a biztonságukért jönnek, nem az életükért futnak.” Ezek „német életet akarnak élni.”

Azt is tudja Orbán Viktor, hogy erőszakosan követelőznek. A hivatalos szóhasználat illegális határátlépő, határsértő. Erre tértek át a migráns kifejezésről. Ezek az emberek bűnelkövetők ezek szerint. A hivatalos média (Hirado.hu) azt írja: a menekülők erőszakosak, terroristák szervezik őket. Soltész kereszténydemokrata államtitkár gazdasági bevándorlókról, illetve „küldöttekről” nyilatkozik a Magyar Időknek.

 

Amikor megkérdezik, hogy a küldött terroristát jelent-e, nem ellenzi ezt az értelmezést. Vallásháborút is lát, ahol a keresztények áldozatok. A Magyar Idők vezércikkírója azt állítja, hogy a kiindulási országokban óriásplakátokon a német életszínvonalat dicsőítve csábították az embereket Európába. Ki látott ilyet? Azt is tudja Gajdics Ottó, hogy bizonyos erők csábítják őket, és ezek „keserítik agresszívvá” a határsértőket.

Angela Merkelt „aberrált migránsmágnesnek” nevezi. Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban elveri a port az általa Willkommenskulturnak nevezett német–osztrák befogadó politikán. A neki ellenszenves politikát és politikust könnyedén aljasozza, hülyézi, címzi baromnak. A menekülőknek meg azt üzeni: „ottmaradtok, ahol befogadnak titeket. Vagy mentek vissza oda, ahonnan jöttetek.”

A nyelv osztályoz, a kifejezések helyre tesznek. A migráns az itt idézett sajtóhelyeken törvénysértő, agresszív, gyanús szándékú haszonleső. Élősdi Európa testén. A politikusok, akik másként gondolkodnak a jelenségről, jó esetben ostobák, naivak, de inkább kétszínű álszentek. A migránsok – tudjuk meg – Gyurcsány malmára hajtják a vizet. Tehát az egyik oldalon a rossz szándékú, élősdi betolakodók és az őket pártoló migránsbérencek és fél- és negyedmigránsok vannak.

Az idézett sajtóhelyekből kiderül, hogy a bevándorlással hosszú távú célokat akarnak elérni a lejáratott politikai korrektség rossz szándékú hívei, akik olyan „Európai Egyesült Államokat” akarnak, ahol (Magyar Idők) „mindenki gyökértelen, hazátlan bevándorló, mindenki kisebbségi.” Ott a pénz beszél és „széplelkűsködve hadoválnak szolidaritásról.” Ezek hatásos szövegek! Láttuk az eredményüket, például a kézigránáttal fenyegetőző Porsche-tulajdonost, vagy a rugdosódó operatőrnőt. És az csak a felszín.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.