galéria megtekintése

Nyakas történet

1 komment


Doros Judit

A kezemet nézed? Fel van puffadva. Régebben úgy jártak az ujjaim a billentyűkön, mint egy zongoristának, bekötött szemmel is betördeltem négy-öt oldalt. Most alig tudok felcsippenteni egy kockacukrot, pedig hárommal iszom a kávét, édes­szájú vagyok. Azt is alig érzem, amikor megsimogatom a csajom nyakát, csak a libabőrről látom, hogy jó ­neki.

Nyakas vagyok, mindig is az voltam. Már anyámnak is megmondtam, ha valami nem tetszett, a tesóm nagyobb csokit kapott, mint én, vagy a narancsból egy gerezddel kevesebb jutott. Odavoltam Mátyás királyért, mert a mesékből úgy tűnt, nála igaz­ságosabb király nem volt, és nem is lesz soha. Aztán megszerettem a történelmet, és rádöbbentem: ő is megkötötte a maga kis politikai alkuit, bármennyire fasza gyerek volt.

A választékos beszédem kicsit odalett. Most is csak azért nem káromkodok jobban, mert itt van velünk a csajom unokája, és úgy hegyezi a kis füleit, mint Yoda a Star Warsban. Most néztük meg együtt a filmet, kell néha egy kis szórakozás, igaz, hogy a mester végül nem bukkant fel, hiába várta, de erre mondom én, hogy a csalódásokat már gyerekkorban el kell kezdeni megszokni, különben a vártnál nagyobb pofonokat oszt az élet.

 

Régebben mindig a képernyő előtt ültem, még munka után is. Megszoktam. Ott ragadtam. Ma ha odaülök a tévé elé, azonnal elalszom. Úgy költöget az asszony, hiába na, hajnali ötkor csörög a vekker, menni kell. Ezt volt a legnehezebb megszokni. Hogy nem fél kilencre járok be kényelmesen, hanem hatkor indul a verkli.

Nem rúgtak ki. Felmondtam. Rájuk csaptam az ajtót. Nyakas vagyok, ami a szívemen, az a számon. Egy fia­tal ficsúrt ültettek a nyakamba, állandóan azt nézte, milyen gyorsan verem a gépet. Egy cigit nem tudtam rendesen elszívni, mert folyton feljelentgetett, hogy lógok a munkából. Azt elfelejtette jelenteni, hogy az övét is én végzem el, mert annyit konyított a számítógépekhez, mint anyám, akit beírattam egy „ültesd a nagyit a komputer elé" típusú tanfolyamra. A gépet már be tudja kapcsolni, de az egérrel még mindig nem kötött igazi barátságot. Az tette be az ajtót, amikor a ficsúr közölte, hogy szerinte én ennyi munkáért túl vagyok fizetve. Felálltam, bementem az igazgatóhoz, hogy most lett elég, holnaptól működtesse a rendszert az, aki akarja.

Sokáig nem találtam új munkát. Azt hittem, könnyebb lesz. Mindenhol azt hallottam, hogy az informa­tikusoknak milyen jó. Piacképes szakma. Csak nem egy kisvárosban, ahol mindenki folyton utánad nyúl, és elgáncsol.

Most kazánokat pakolok össze. Először majdnem összecsináltam magam, amikor kezembe nyomták az első szerelvényt. Tudod te, milyen nehéz egy kazándarab? A második héten elvágtam az ujjamat, rohantak velem a sebészetre, ott összevarrták. A többiek azt mondták, legalább egyszer itt mindenki megsérül, örüljek, hogy be tudok még mutatni a középső ujjammal, sokaknak ez technikai okokból nem sikerülne.

Reggelenként úgy kelek, hogy mindenem fáj, és azt gondolom, a buszig se tudok elvánszorogni. Aztán belejövök. A műhelyben hallgatom a többieket, a melósokat a hülye vicceikkel, és örülök, hogy nem kell használnom az agyamat. Pár hónapot terveztem a kazánok között, gondolván, majd csak akad valami nekem ­valóbb, de itt dekkolok már egy éve.

Nyakas vagyok, az lehet a baj.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.