galéria megtekintése

Nulla összegű támogatás

1 komment


Szőcs Levente

Valami hiba csúszott a gépezetbe, és senki nem ­találja az okát. Durván két évtizeden át a romániai magyarok élen jártak a választási részvételt illetően, két ciklus óta viszont azzal vívják ki maguknak a román nacionalisták „csodálatát”, hogy egyre-másra döntögetik a negatív rekordokat. Nem kevesen drukkolnak annak, hogy ez így menjen tovább, és ne kelljen számolni az erdélyi ­magyarsággal mint politikai tényezővel. A vasárnapi helyhatósági választások arra intenek, hogy az őszi parlamenti választásokon nagyon fog rezegni a léc, a 6,5 százalékos magyarság tényleg elbukhatja az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Vasárnap a magyarok többsége otthon maradt. A románoké is, de jóval kisebb arányban. Ami nem tragédia, ha történetesen magyar jelöltek állnak szemben egymással, vagy ha – mint ezúttal csaknem 50 településen – az RMDSZ jelöltje egyedül „versenyez”. Marosvásárhelyen viszont nagyobb magyar részvétellel meglett volna a győzelem.

De hiába jött létre a magyar szervezetek összefogása Soós Zoltán körül, hiába volt példátlan mozgósítás, a marosvásárhelyi magyarok jelentős része nem tartotta fontosnak a voksolást. Többen mondják, a kudarc azzal is magyarázható, hogy a jelölt nem a négy erdélyi történelmi egyház valamelyikéhez, hanem a Hit Gyülekezetéhez tartozik, amit egyes konzervatív választók nem tudnak lenyelni.

 

Újfent kiderült, hogy hiába áll az erdélyi magyarok elsöprő többsége a Fidesz mellett, a magyar kormánypárt támogatása nem fordítható le szavazatokra Erdélyben. Az Orbán-kormány több minisztere és államtitkára is forgolódott az RMDSZ kampányrendezvényein, de eredménytelenül. Köztük volt Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, aki a kampány kellős közepén személyesen jelentette be a Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrehozását 1,5 milliárd forintból, csíkkarcfalvi székhellyel. A településen, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szülőfalujában, vasárnap 42 százalékos volt a részvétel, jóval az országos átlag alatti.

A magyarországi kampánynak nulla hatása van Erdélyben – fogalmazta meg Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke négy éve, amikor a Fidesz még a szövetség ellenzékét támogatta. Azóta a magyar kormánypárt és az erdélyi formációk viszonya megváltozott, amiben nagy szerepe van a Fidesz által Erdélyben gründolt két párt leszereplésének. A Magyar Polgári Párt (MPP) jóformán csak az RMDSZ-szel kötött együttműködésnek köszönhetőn létezik, a Tőkés László nevével fémjelzett Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) pedig gyakorlatilag megszűnt. Támogatottságuk alig mérhető. Az EMNP polgármesterjelöltje és listája még Kolozsváron is egy százalék alatti eredményt ért el, pedig a párt legfontosabb bázisa ott található. Helyi vezetői sorra hátat fordítanak az EMNP-nek. A mostani választások előtt az egyik alapembernek számító Gergely Balázs – Tőkés László unokaöccse – is átigazolt az RMDSZ-listára. Budapesten is az RMDSZ az új kedvenc. Egyvalami nem változott csupán, és ez a Fidesz-kampány itteni hatása: az továbbra is nulla. Jó esetben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.