galéria megtekintése

Nulla esély

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 10. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Úgy kell nyerni a választáson, hogy a balliberális oldal esélye a visszatérésre nulla legyen – jelentette ki Orbán Viktor Kötcsén. 1998 áprilisában, nem sokkal a választások előtt másként gondolkodott.

„Nem azért dolgozott-e az elmúlt nyolc évben a társadalom, hogy soha többé ne legyen olyan kormányfője Magyarországnak, aki nyugodtan kijelentheti: rajta kívül nincs más alternatíva?” – kérdezte akkor. Alig több mint tíz évvel később viszont már úgy látta, hogy – nagyon helyesen – egyetlen kormányzóképes erő van nálunk. Természetesen a Fideszre, mint a centrális erőtér meghatározó pártjára gondolt, és arra, hogy ez a következő tizenöt-húsz évben az egyetlen politikai szervezet lehet, amely képes a nemzeti ügyek megfogalmazására.

A volt fiatal demokrata – aki nem annyira fiatal, és egyáltalán nem demokrata – most ezen is túlment, amikor az ellenzékre végső és megsemmisítő vereséget akar mérni. A „nulla” esély nemmást jelent ugyanis,mint azt, hogy végérvényesen le kell számolni a baloldallal.

 

Innen csak egyetlen lépés, hogy a Fideszen kívüli összes politikai erővel is, hiszen a jelöltállítási statisztika szerint az önkormányzati választáson a Jobbik most nagyobb fenyegetést jelent a kormányzó párt számára – amelyre maholnap egyeduralomra törő állampártként tekinthetünk –, mint a szétforgácsolódó ballib összes szervezete együttesen. Így visszatérhetnek egy jól bevált módszerhez: soha többé nem kell kiírni tisztességes választást, és akkor az elméleti „nulla” de facto is a zéróval válik egyenlővé.

Úgy tűnik, sokan értik már az új idők szavát, és inkább az önkormányzati választást is a centrális erőtérre hagyják. A civilek mindenképpen, mert most feleannyi egyesület állít jelöltet, mint négy esztendeje, miközben a polgároknak a helyi életviszonyok alakításában – különösen a községekben és a kisvárosokban – még mindig meghatározó szerepet lehetne és kellene játszaniuk.

A Fidesz azonban megüzente, hogy ezernél jóval több helyen tart igényt a polgármesteri posztra, miközben csupán nyolcszáz olyan település van az országban, ahol kétezernél többen élnek. Vagyis: a társadalom mind szélesebb körét szeretnék saját lakókörnyezetében is szoros befolyás és ellenőrzés alatt tartani.

Az ellenzéki pártok – a szélsőbaltól a szélsőjobbig – ha három-négyszáz jelöltet tudnak állítani a településvezetői posztokra, már elégedettek lehetnek. Könnyen lehet persze, hogy ezek a politikai szervezetek nem saját elhatározásukból alkalmazkodnak a centrális erőtér diktálta feltételekhez. Inkább arról van szó, hogy az elképesztő hatékonysággal működő kormányzati propagandagépezet sikeresen hitette el az emberekkel, amit Orbán is sugallt: csak a Fidesz.

Miközben az, amit a Fidesz művel, a demokrácia, vagyis a tisztesség megcsúfolása, hiszen egy civilizált államban senki nem akarhatja a politikai ellenfeleit – a polgárok önszerveződéseit – megsemmisíteni. Ha mégis, az efféle célokat megfogalmazó politikai erőknek kellene nulla esélyt adni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.