galéria megtekintése

Növeli, ki elfödi

0 komment


Doros Judit

Alig néhány rövid nap leforgása alatt három olyan elborzasztó történet is a lapok hasábjaira és a híradókba került, amelyeknek alig másfél éves kisgyerekek voltak az áldozatai. A halálra éheztetett gyöngyösi kislány, a tizenhat hónapos egyiptomi-magyar kisfiú, akit egy házassági perpatvarban saját apja használt túszként, mély sebet ejtve a gyerek nyakán, és az a másfél éves budapesti kislány, akit öngyilkos anyja rántott magával tizenhat emeletnyi mélységbe.

Szörnyetegek! – kiáltjuk. Ez a legkevesebb.

A gyerekeket pusztító felnőtteket érintő felháborodás és a harag elsöprő módon tör a felszínre mindenkiben, aki egy pillanatra is belegondol a kiszolgáltatott helyzetű csöppségek és sorstársaik szerencsétlen életébe. Anyjuk, apjuk tettére nincs mentség, de ha mégis lenne, azt sem fogadná el jó lélekkel a közvélemény. Senki sem. Ha a többéves bírósági procedúra végén netán kiderülne, hogy a kislányát éheztető anya saját súlyos gyermekkori traumája miatt volt képtelen úgy élni és cselekedni, mint más, normális, a gyereküket féltő és óvó, róluk gondoskodó anyák, csak az agyunk találna számára egyfajta mentséget. A szívünk akkor sem. S ugyanígy hiába magyarázná el okosan a pszichiáter a kiterjesztett öngyilkosság fogalmának megannyi szakkönyvi paraméterét, akkor is csak azt mondanánk: nem, nem, nincs az a logikusan hangzó indok, ami miatt meghalhat egy ártatlan, alig néhány hónapos gyerek tizenhat emeletnyi zuhanás után.

 

A kérdés leginkább az: hogyan lehet megmenteni ezeket a gyerekeket tébolyult szüleik karmaiból. Jól látható, hogy a szociális védőháló ezer helyen meg van szaggatva, mindig éppen ott, ahol a legnagyobb szükség volna rá, a szakemberek egy része kényelemből, gyávaságból vagy fásultságból már nem lát emberi sorsokat a paragrafusok mögött. Vagy ha lát, leszerelik a többiek. Könnyebb beletörődni abba, hogy egy agresszív apa miatt nem tudunk bejutni egy ajtón, amely mögött haldoklik egy kislány, mint ellenállni a beidegződéseknek, szembemenni a bürokratikusabbnál, ha lehet még sokkal bürokratikusabbra srófolt, az eszméletlenségig, az érzéketlenségig központosított állami rendszerekkel, s ordítani ott, ahol mindenki más sunyin, gyáván hallgat. De csendben vannak ilyenkor a szomszédok, a rokonok, s még azok is elnyomják kételyeiket, akiknek legalább vannak. Inkább hallgatják az éjszakákon át fájdalmasan síró gyerekeket, de nem avatkoznak közbe, nem szólnak senkinek. Nem az ő dolguk – mondják.

„...növeli, ki elfödi a bajt."

Ennél aktuálisabb „védőbeszédünk" aligha lehet az ártatlan áldozatok melletti kiállásként.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.