galéria megtekintése

No love for the tehén

4 komment


Fekete Gy. Attila

A politikusok bizonyos helyzetekben pont olyanok, mint a szerény szellemi képességekkel megáldott Pistike: nehezen tanulnak, viszont gyorsan felejtenek.

Úgyhogy emlékeztetőül: még a szocializmus végóráiban találta ki valaki, hogy pirosra kell festeni a fűtési célra szánt gázolajat, így csökkenthetnék csak ennek az adóját, míg a dízelautók tankjába való, egyébként azonos anyagot a tehetősebbek a régi áron kapnák. Jogászok generációja élt meg abból, hogy jogilag megoldja a megoldhatatlant: hogyan bírjuk rá az embereket, hogy piros olajjal fűtsenek és sárgával autózzanak, amikor a két gázolajfajta között csak színben volt különbség. Azért, hogy meg ne fagyjanak az emberek, a piros olaj árát kisebb fogyasztási adó terhelte, mint a másikét. Az egy termék két ár rendszere már a bevezetésekor megbukott, miután az autósok sem voltak hülyék, és piros olajat tankoltak. Amikor ezt tiltani és büntetni próbálták, hazavitték kannába az olcsóbbat és otthon tankoltak.

Az egy termék kétféle ár gyakorlata következtében izmosodott meg Magyarországon az alvilág, amely aztán lőtt, gyilkolt, robbantott, és még inkább meggazdagodott. Évekig tartott, amíg a parlament szétvágta a gordiuszi csomót: megszüntette a szociális célú ártámogatást.

 

Naivitás volna azonban azt hinni, hogy a politikusok megtanulták a leckét, nevezetesen, hogy ahol túl nagy az adó, ott érdemes adót csalni. Az alvilág hamar rájött, hogy az unióból nullaszázalékos forgalmi adóval behozott termékek hogyan magyarosíthatók némi papírmunkával, hogy aztán 20, 25, majd 27 százalékos, látszólagos forgalmi adóval, valójában haszonnal adhassák el őket idehaza. Kezdték a gabonával, aztán jött a csirke, a disznó, az olaj, a cukor.

Eleinte úgy tűnt, a fordított áfa megoldja a kormány minden gondját. De nem lehet minden terméket fordított áfával adóztatni, így aztán muszáj volt elgondolkodni az áfacsökkentésen. Ha kicsi az áfa, nem éri meg elcsalni, ráadásul a termék is olcsóbb lesz, több fogy belőle, akkor pedig a maradék adóból is több folyik be.

És döntöttek. Az élő és a hasított félsertés áfáját csökkentették, ám a combét és a tarjáét nem. Az áfamaffia másodpercek alatt igazodott az új rendszerhez. Egy év kellett, míg a jogalkotók rájöttek: egy a disznó, egy az áfa. Erre most kezdik ugyanazt a tejjel. A friss tej 5, az UHT (amire a tömeges adócsalásokat elkövetik) 18 százalékos áfával kerülhet forgalomba. A szakma és az ügyben hivatalból hallgatni kénytelen vámnyomozók prognózisa: kis mértékben csökken majd az UHT-tej fogyasztása, azaz az alvilág nyeresége, viszont a felvásárlók is kevesebb tejet vesznek át, mert még annyira sem éri meg ez után már nem UHT-formában tárolni.

Amúgy is túltermelés van. A tehénkék egy részének ezért majd meg kell halnia, gazdáik pedig mehetnek közmunkára. Pedig a politika megígérte az áfacsökkentést és meg is tette. Arról nem volt szó, hogy át is gondolja.

Az alvilág meg köszöni szépen. Neki így jó, ahogy van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.