galéria megtekintése

Az identitás mint alsógatya

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 22. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

A kilencvenes évek elején sokan mondtuk és írtuk, hogy akkor lesz a kisebbségek számára is demokrácia, ha szabadon és szabályosan megválaszthatják a képviselőiket. Akkor lesz elég erős és legitim képviseletük ahhoz, hogy ne dönthessenek róluk nélkülük, s ne lehessen velük bármit megtenni. Ezért örültünk, amikor végre megszületett – olyannak, amilyennek – a kisebbségi önkormányzatokról szóló törvény. Súlyosan tévedtünk.

2009. november 10.: a Lungo Drom képviselői szavazatukkal próbálják feloszlatni az akkor Kolompár Orbán által vezetett Országos Cigány Önkormányzatot
2009. november 10.: a Lungo Drom képviselői szavazatukkal próbálják feloszlatni az akkor Kolompár Orbán által vezetett Országos Cigány Önkormányzatot
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Voltak bölcsebbek, akik már akkor is figyelmeztettek: a választójoghoz objektív kritériumok kellenek. Az állampolgárság, a lakóhely, az életkor objektív kritérium, a kisebbségi identitás nem az. Mindenkinek lehet véleménye arról, ki magyar, ki cigány, ki sváb, ki akármi, de senkinek sincs joga bárkit is hivatalosan bezárni vagy kizárni egy kisebbségbe/-ből. Azt gondoltuk, ez elméletileg tényleg megoldhatatlan probléma, de mint oly sokszor, azt is hozzágondoltuk, nem lesz ebből az elméleti problémából gyakorlati.

 

Dőre remény volt. Mindig kiderül: amivel elméletben vissza lehet élni, azzal a gyakorlatban vissza is fognak. Sokat kacagtunk az elmúlt két évtizedben azon, ki mindenki mi mindennek nyilvánította már magát rejtélyes vagy nyilvánvaló okokból. Némelyek többször váltottak identitást, mint alsógatyát. De az már nem volt vicces egyáltalán, amikor a rasszista jászladányi polgármester hívei választatták meg magukat a többséggel kisebbségi önkormányzatnak, és így fosztották meg jogaitól a helyi roma közösséget, mely azok mögött állt, akik következetesen harcoltak az iskolai szegregáció ellen (amit azóta a bíróság ott is jogerősen törvénysértőnek ítélt, s ami azóta mindenhol élvezi a jelenlegi törvénysértő kormány támogatását). A regisztrációs rendszer sem oldott meg semmit. Az regisztrál, aki akar.

A megvehető bizniszszervezetekkel szemben már régen sem igen volt esély. Amikor például Farkas Flórián az MSZP mellett kampányolt, akkor annak a többségi hívei közül tudták éppen elegen, melyik kisebbségi szervezetet kell támogatni. Amikor a Fidesz kitartottja lett, akkor meg ők tudták.

És szavazás 2011-ben az OCÖ alakuló ülésén
És szavazás 2011. január 20-án az Országos Cigány Önkormányzat alakuló ülésén
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A fővárosban mindig nehezebb volt a szavazatfölvásárlók dolga, a megfelelő eredmény elérése. Volt, amikor durva törvénysértéssel kellett meggátolni az „ellenzéki többségű” fővárosi cigány önkormányzat megalakulását. Most talán elég lesz a konformista többséghez egy rendszereken átívelő titkos szolga, aki azon az alapon roma, hogy a családja olyan faluból származik, ahol sok roma élt. Valamelyik ősmama csak összefeküdt az egyikkel. Kacagnánk, ha nem fájna.

A baj az, hogy elbontani is nehéz azt, ami ilyen rosszul épült föl. Van egy csomó kisebbségi önkormányzat, ami tényleg az, ami. Értük kár. A rendszer fölszámolását nemzetközi szinten is nehéz lenne képviselni. A szomszédos országokkal és az ottani magyarokkal szemben pláne. Márpedig lassan mégis be kellene látni, hogy az érdekvédő erő annyi, amennyi a civil szférában van. Ahol nem az számít, ki milyen származást, hanem az, hogy milyen értékeket és ügyeket vall magáénak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.