galéria megtekintése

Nincs más

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 11. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Nem lehet, hogy a mai minszki tárgyalások egyetlen győztese a fehérorosz Lukasenko legyen, aki nemrég dacosan böffentette oda Berlinnek: „Inkább vagyok diktátor, mint buzi.” Bár az arrogáns mondat Angela Merkel egykori külügyminiszterének szólt, a német kancellár mégis mindent feltett arra, hogy Francois Hollande francia államfővel épp Lukasenko vendégeként vessen véget a nyílt háborúval fenyegető kelet-ukrajnai harcoknak. Egyelőre kevesen szorítanak a sikerükért.

Barack Obama nem szereti az egyoldalú amerikai beavatkozást, láttuk ezt Líbiában és Szíriában egyaránt. Washingtonban azonban új szelek fújnak, a republikánus többség beavatkozást sürget, leckéztetné az oroszokat „halálos fegyverek” szállításával Ukrajnának. Tudják, hogy Merkelnek igaza van, amikor lehetetlennek nevezi a helyzet katonai megoldását.

Az amerikai héják azonban nem győzni akarnak, hanem Európa megosztásának árán is súlyos veszteségekbe kergetni Moszkvát. Ez mindkét oldalon rengeteg halott katonát és civilt jelent. Mindez pedig megakadályozza, hogy valaha is megbékéljenek azok, akik évtizednyi együttélés után egymás ellen fordultak.

 

Merkel szerint nincs alternatívája a békés rendezésnek, Putyin és Porosenko mást gondol. A tárgyalások előtti napon a szakadárok az ukránok hadvezetését lőtték rakétával, Kijev Mariupolnál indított offenzívát. A szemben álló felek úgy tesznek, mintha a nyílt konfrontáció elkerülése nem nekik lenne a legalapvetőbb érdekük. Magyarországon sem tudják sokan, mekkora a tét: nincs más opció, mint a fájó kompromisszumok árán elért béke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.