galéria megtekintése

Nincs klímaváltozás

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 03. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Háború, éhínség, dögvész – ezekkel a szavakkal vezette fel a The Independent az IPCC (az ENSZ klímaügyi tanácsadó testülete) legfrissebb jelentéséről szóló beszámolót. A londoni lap korábban folyamatosan szivárogtatott ki sokkoló információkat a készülőben lévő anyagból, a dokumentum végső formája ugyanakkor még az újság avatott munkatársait is meglepte: a papírokból meglehetősen apokaliptikus (közel)jövő rajzolódik ki.

A jelentés arról ír, hogy a klímaváltozás már elkezdődött, bizonyíthatóan emberi eredetű, és mindenkit érint, aki a földön él. Az IPCC eddig sem kecsegtetett sok jóval – annak ellenére sem, hogy a grémium jelentései mindig tudományos és politikai kompromisszumot tükröznek. Ez már az ötödik klímariport a sorban, és mindegyik borúlátóbb volt az előzőnél. A kormányközi testület most azt valószínűsíti, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedés túl fogja lépni a visszafordíthatóság határának tekintett 2 Celsius-fokot, ahol a klímafolyamatok elszabadulhatnak, végképp kikerülve az ellenőrzés alól.

A sötét víziót a politikai folyamatok is alátámasztják: a világnak mindig van sürgősebb dolga annál, hogy a földi életet fenyegető környezeti problémákkal foglalkozzon. A fejlődők úgy érzik, hogy nekik is joguk van ahhoz az erőforrás-pazarlásra és szennyezésnövelésre épülő fejlődési pályához, amit a gazdag államok már korábban befutottak. Az USA-ban legfeljebb néhány tagállam hajlandó önkorlátozásra, a legnagyobb szennyezők közé számító Kína, India és Oroszország pedig hallani sem akar érdemi kibocsátáscsökkentésről.

 

Az EU komoly, akár 30 százalékos vállalásokat tenne (miközben a klímatendenciák megfordításához globális léptékben legalább 50 százalékos visszafogás kellene), de már ott is belső feszültségeket okoz, hogy ezzel esetleg a rövid távú versenyképességüket adják fel a még mindig klímaszkeptikus külvilággal szemben. A magyar út természetesen klímaügyben is kacskaringós. „Orbán Viktor hangsúlyozta: a klímaváltozás, a demográfiai válság, az energiaválság, a nyugati pénzügyi rendszer összeomlása, a gazdasági recesszió mind-mind olyan jel, amely arra kellene kényszerítsen bennünket, hogy teljesen új dimenzióban gondoljuk végig az előttünk álló tizenöt évet.”

Tudomásunk (és az internet) szerint ez az egyetlen idézet, amelyben a mai miniszterelnök hozzászólt a témához, ám a fenti sorok 2008-ból valók, amikor Orbán még úgy gondolta, hogy túlságosan ki vagyunk szolgáltatva Oroszországnak. „Észre kell vennünk az új húzóiparágak felépítésének a lehetőségét, hogy az európai uniós forrásokra támaszkodva jóval bátrabban fektethetnénk be az alternatív energiaforrásokba uniós támogatásokból, s hogy el kell hárítani azokat az akadályokat, amelyeket a magyar bürokrácia állíthat az új technológiák bevezetése elé.” Azóta Oroszország a barátunk, az alternatív energia pedig az ellenségünk lett: az „akadályelhárítás” olyan jól sikerült, hogy az elmúlt négy évben egyetlen új szélerőmű sem kapott engedélyt. Az orbáni reálpolitika ma azt üzeni: szerintünk nincs klímaváltozás, a világ meg csak főjön nyugodtan a saját levében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.