galéria megtekintése

Nincs kampány!

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 08. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Három hét sincs már az európai választásokig, még sincs kampány. Nincs erő, amely meg akarná magát mutatni. Nincsenek európai politikusok, akik felelősen és tekintéllyel harcolnának azért, hogy ők legyenek Magyarország arcai Brüsszelben. Nincs üzenet.

Miért nem ismerik fel, hogy egymást lövik ki ebben a kampánynak nevezett belharcban?

Fásult arcok, hamis állítások, hazug illúziók virulnak a néhány óriásplakáton, amellyel találkozom. A magyar politika nem szereti sem az EU-t, sem az arányos választást.

 

1. A Fidesz Orbán Viktor tekintélyesre puffadt arcával üzen, hogy üzenjük meg Brüsszelnek: tiszteletet a magyaroknak! Nem arról szól, hogy, milyen Európát akar, nem utal rá, mit akar elérni, s mi ellen harcol. Nem. Csupán azt a bornírtságot sulykolja, hogy Magyarországnak az EU intézményeivel kell harcolnia, mert ott megvetik, lenézik, ok nélkül beavatkoznak életünkbe. Miközben tudjuk, hogy ez pimasz hazugság, az EU-ban nem Magyarországot, hanem autoriter kormányát vetették alá eljárásoknak. A Fidesz úgy akar tiszteletet a magyaroknak, hogy nem közli, miért járna ez a kiemelt kezelés.

2. A baloldal (utamba keveredő) plakátarca Gyurcsány Ferenc. Ő azt közli: Európa jobban teljesít. Ez igaz. A volt miniszterelnök pártja listavezetője. Felteszem, valójában azt mondaná, hogy az országnak el kellene érnie az európai sztenderdeket. Az már másik kérdés, hogy nyilvánvalóan nem készül Brüsszelbe, ő is, akár a többi párt a második-harmadik vonalat küldené. A magyar pártoknak ugyanis nem fontos az Európai Parlament. Általános kádertemetőnek tartják, illetve olyan személyiségeket irányítanak oda, akiktől inkább szabadulnának. Vagy, mert a pártvezérek rájöttek, hogy az illető semmire sem jó, vagy, mert megfáradt, de érdemei vannak, esetleg robbanásveszélyes demagóg. Gyurcsány (ahogy Mesterházy és Bajnai is) szorgalmasan kampányol, járja az országot, édes szelfiket rakat fel magáról a Facebookon. Félő, most sem tudják megszólítani az embereket, csupán az idősödő fanclubjuk látogat el egy-egy kitelepülésükre. Akik a baloldal hívei lehetnének, nem értik, mi is a különbség, miért e lankadt egók versengése, miért nem ismerik fel, hogy egymást lövik ki ebben a kampánynak nevezett belharcban. Pedig a szavazásban nincsenek Fidesz-trükkök, most megtudhatnánk, hogy hány százaléka is van a baloldalnak nálunk.

3. A szélsőjobb Morvai Krisztinát választotta plakátarcának, aki európai béreket követel a magyaroknak. A szlogent még csak demagógnak sem nevezném. A szélsőjobb félig öltönyben, félig Bocskaiban öltözve lavírozik. A jogásznő azt üzeni: hívei inkább higgyenek az ő hazug tündérmeséjében, mint a Fideszében. Általuk az ország egyszerre gazdag és boldog lesz, csak ki kell szabadulni az EU elnyomásából. Akkor lesz rend és bőség, s az EU persze készséggel tovább fizet, s mindehhez még jönnek más gáláns támogatók, beruházók. Minden lesz! Amíg ez bekövetkezik, Morvai és társai szívesen beülnének az EP-be. Megéri nekik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.