galéria megtekintése

Nicsak, ki tombol?

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 06. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

A „baloldali” ellenzék egységesen meg van döbbenve, hogy Orbán Viktor nem átallotta kijelenteni: nem akar liberális demokráciát. Nem elég, hogy nem akar, még mondja is! Nahát!

Vajon ez a „baloldali” ellenzék miért nincs megdöbbenve önmagán? Amikor túlnyomórészt szintén nem akar liberális demokráciát. Lehet akarni bizonyos értelemben liberalizmust demokrácia nélkül, demokráciát liberalizmus nélkül, de liberális demokráciát liberalizmus nélkül nem. Az állam csak ott vonulhat vissza a liberális demokrácia által megszabott keretekbe, ahol az élet újratermelése alapvetően magánvállalkozások, magánszerződések, magánversenyek keretében folyik.

Az LMP, amikor bevezette magát a politikai kínálatba, külön röplapon válaszolt az „alantas” vádakra, hogy liberális lenne. Leszögezte, hogy nem. A leghatározottabban ellenzi a tőke szabad áramlását, ami az EU egyik legfontosabb alapelve, működésének értelme és feltétele. Ha hatalomra jutnának, biz ők is jókat szabadságharcolhatnának Brüsszellel.

 

Az MSZP-ben régóta azok a hangadók, akik a „liberális kaland” lezárását, „baloldali fordulatot”, „rendszerkritikus” pártot követelnek. Valamennyi exkádárista idoljukat úgy méltatják, mint akik töretlenül képviselték a „baloldali” értékeket a rendszerváltás előtti antiliberális diktatúra szolgálatában éppen úgy, mint a rendszerváltás után. Az új pártelnök le is szögezte, nem kell nekik „szivárványkoalíció”, se jobboldali, se szabadelvű árnyalattal.

A „baloldali” ellenzék szóhasználatában az antikommunizmus eleve bűnös, antidemokratikus dolog. Holott a kommunisták mindig is a liberális demokrácia legkövetkezetesebb ellenségeiként határozták meg magukat, így a liberális demokrácia hívei nem is lehetnek mások, mint antikommunisták.

A felmérések szerint a felnőttek kétharmada aranykornak tartja a Kádár-korszakot. A fiatalok fele is kritikátlanul viszonyul hozzá, közülük nyolcból hét már Vásárhelyi Mária 2009-es kutatásai szerint is populista vagy államkapitalista, tehát antiliberális véleménymodellt képviselt. A túlnyomó többség erős, gondoskodó államot akar állami tulajdonban lévő nagyvállalatokkal, széles körű állami beavatkozással, versenykorlátozó protekcionizmussal, a kispolgárt jutalmazó újraelosztási rendszerrel.

A Facebookon folyvást olyan véleménycsoportokat látok Orbán tusványosi coming outja ellen tombolni, amelyekben közhely, hogy ahol kapitalizmus, „kizsákmányolás” van, ahol „a tőke diktál”, ott demokrácia nem lehet. Vagyis a liberális demokrácia nem demokrácia.

Nem állítom, hogy az antiliberális ellenzék (mely éppúgy emleget megőrzendő „liberális” vonásokat, ahogy Orbán), ugyanúgy antiliberális, mint Orbán. Azt sem állítom, hogy csak azért vannak felháborodva, mert nem ők gyakorolhatják, hanem velük szemben gyakorolják ellensúlyok nélkül a hatalmat. (Bár vannak közöttük ilyenek is.) De azt állítom, hogy a politikai viták jelentős részben a liberális demokrácia különböző ellenfelei között zajlanak, és nem kellene úgy tenni, mintha ez nem így lenne. Bár én lennék a legboldogabb, ha tényleg nem így lenne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.