galéria megtekintése

Névtelen utcák

1 komment

Szabadkán ma már kevesen emlékeznek az ötvenöt évvel ezelőtt elhunyt doktornőre, akinek valahogyan sikerült túlélnie Ausch­witz poklát, de egyedül maradt, mert édesapjának, Herzog Lászlónak már nem volt ekkora szerencséje.

Dr. Herzog Lívia tüdőgyógyász szakorvosként a Szabadkai Tüdőközpont vezető főorvosa volt a második világháború után tizenöt éven át, korai haláláig. A család nemzedékeken át gyűjtött vagyonát és havi fizetésének nagy részét is betegei­nek gyógyítására fordította. Szabadkán is népbetegség és a szegény emberek leggyakoribb betegsége volt a tbc. A gümőkórt hatásosan csak az 1944-ben feltalált streptomycinnel lehetett gyógyítani. Az akkor még csak Amerikában beszerezhető és rendkívül drága szert a doktornő megvásárolta és ingyen gyógyította vele szegény sorsú betegeit. A doktornőn kívül talán csak a jóisten tudja, hány ember életét mentette meg így. A saját egészségével mit sem törődve egy elavult röntgengéppel vizsgálta betegeit, és a nagy dózisú háttérsugárzás áldozatává vált. A városi utcanévbizottság tagjaként indítványoztam, hogy a több tucat névtelen utca közül egy külvárosit róla nevezzenek el. A bizottság egyhangúlag támogatta a javaslatot.

Komplikált eljárás mifelénk utcanevet adni, de a nemzeti tanácsok és a vajdasági kormány után tavalyelőtt szeptemberben végre a városi képviselő-testület is jóváhagyta, hogy a 473-as utca a jövőben dr. Herzog Lívia nevét viselje. A döntést közzé is tették a város közlönyében.

A közigazgatási hivatal azonban a jelek szerint nagyobb hatalommal bír, mint a döntéshozó hatalmi szervek. Ugyanis mondvacsinált kifogással elutasítja a határozat végrehajtását. A 473-as utca ugyanis állítólag magántulajdonban van, ezért nem kaphat nevet! Furcsa egy kifogás, hisz ha száma lehet, miért ne lehetne neve is? A bizottság mindenesetre gyorsan reagált, és egy másik számozott utcát javasolt a 473-as helyett. A nemzeti tanácsok és a tartomány erre is bólintott, mint ahogy rábólintott a többi javasolt utcanévre (Babits Mihály, Blaha Lujza, dr. Kiss György, Pataki László, dr. Sava Babics) is. A városi képviselő-testület szakszolgálata viszont nem hajlandó napirendre tűzni egyetlen javaslatot sem.

 

Felmerül a kérdés, hogy a magukat kisistennek vélő hivatalnokoknak a magyar vagy a zsidó utcanévjavaslatok szúrják-e inkább a szemüket, és meddig űzhetik még kisded játékaikat? Attól tartok, sokáig, hiszen az utóbbi több mint tíz évben mindössze Benedek Elekről emlékezett meg Szabadka utcanévvel, és még a város alapítójának sincs utcája Szabadkán!

Nagy Kanász György

Szabadka

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.