galéria megtekintése

Nevel az állam

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 01. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

A magyar állam logikusan felépített téveszmerendszerének egyik vezető tünete, hogy úton-útfélen nevelni akar. Nemcsak a poroszosan poros Hoffmann-iskolákban, s nem csupán a tanköteles gyerekeket, hanem a felnőtteket is. Istentől és a szavazóktól eredeztetett küldetésének tartja, hogy ránk sózza a saját ideológiáját és erkölcseit.

Ahogy azt az ATV Egyenes beszéd című műsorában a mostanában leginkább a Washington Post levelező olvasójaként kínos érdemeket szerző kormányszóvivőtől megtudtuk: az állam munkára is akar bennünket szoktatni, nevelni. A közmunkának is ez az egyik értelme. Nyilván annak érdekében, hogy a Tusványoson meghirdetett munkaalapú társadalommá váljon a miénk.

Mintha eddig nem az lett volna a liberális demokráciát és piacgazdaságot gyakorló európai társaival egyetemben. A nevelés tartalma felől ne legyenek kétségeink: az állam természetének és az eddigi általános és középiskolai gyakorlatnak ismeretében aligha vitatható, hogy a pedagógiát nem az egyén önkibontakozási folyamataként értelmezik, hanem engedelmességre nevelésként.

A történelmi példák sajnos mutatják, hogy a felnőtt emberek – egyének, társadalmi csoportok – állami nevelési kísérlete mindig egyben átnevelési próbálkozássá válik. Egy-egy eszme, ideológia erőszakos agyba töltésére azonban erkölcsileg még egy kétharmad sem hatalmazhat fel egyetlen államot sem. Érvelhetnénk azzal is, hogy a modern állam fő funkciói között sehol sem szerepel felnőtt állampolgárainak a nevelése, de hát az illliberalizmus zavaros, a nyugati értékeket fogalmi lényegéből következően törvényszerűen tagadó nemzeti és globális víziójában modernitást emlegetni önmagában is szentségtörés.

 

A maradiság állama lett a magyar. Lelkesen ácsolják a magyar modellt – olyan ácsok, akik közismereti tárgyakat majd alig tanulnak, szakavatott pedagógusok helyett a nevelésben amatőr szakmunkások moderálják őket, a mindenható ipari kamara nem túl cizellált munkaerő-igényei szerint. Aszfaltozzák a csurkai harmadik utat, s legfeljebb abban reménykedhetünk, hogy abból majd ugyanúgy kilopják a betont meg a kavicsot, ahogy az errefelé egyébként történni szokott.

Panaszkodnak kormánypárti politikusaink, hogy nem ért bennünk a világ. Kettős a mérce, ellenséges velünk a liberális sajtó – bár a konzervatív nyugati lapok is fölvetik, mit keres az európai értékeket nemcsak hirtelen felindulásból megtagadó vezető magyar kormánypárt az Európai Unió néppárti frakciójában –, hogy a mániákus összeesküvés-elméletekről már ne is beszéljünk. Most őket, a kormányt bírálókat is próbálják megnevelni.

A lehengerlő kormányszóvivő hihetetlen magabiztossággal legutóbb már műfaji leckéket is adott a Washington Postnak az Egyenes beszédben. A hazainál valamivel talán kisebb arroganciával, de szerte a világon terjeszteni,magyarázni próbálják téveszméiket. Ezekben pedig az az önés közveszélyes, hogy van bennük rendszer.

Hogy milyen, azt látjuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.