galéria megtekintése

Nemzeti trollkodás

3 komment


Batka Zoltán

Aki csak kicsit is foglalkozott már kiskereskedelemmel, tisztában van azzal, hogy a kormány most megszellőztetett ötletének, amely szerint arra köteleznék (elsősorban) a multikat, átfogóbban, a nagyokat, hogy kötelezően megduplázzák az eladóik­ számát – nos, mindennek az égegyadta világon semmi értelme ­nincsen.

Nem azért van ugyanis kevés eladó egy áruházban, mert a nagyvállalkozások takarékoskodnak az állásokkal is. Ellenkezőleg: jó ideje öles hirdetésekben toborozzák a dolgozókat, alig várják, hogy csak jöjjenek. Azonban a tapasztaltabb hazai bolti eladók jó része – ahogy egyébként más munkavállók százezrei is – már búcsút mondtak Magyarországnak, hogy néhány száz kilométerrel arrébb háromszor annyit kereshessenek.

Lehetne most ezzel kapcsolatban olyan szakmai apróságokon morfondírozni, hogy a nagy kereskedelmi láncoknak majd pontosan hogyan is kellene, lehetne vezényszóra pár tízezer munkavállalót beterelni az áruházakba (pláne ott is tartani őket), de azon is, hogy a kormány szándékainak megvalósulása esetén a legrosszabbul ismét a szavakban megvédeni szándékozott munkavállalók járnak, mivel a régóta esedékes és most végre sok helyen már körvonalazódó béremelés helyett a munkáltatóiknak majd éppenséggel csökkenteniük kell a fizetéseket, hogy az újak kifizetésére is maradjon pénzük.

 

Teljesen felesleges e tekintetben érdemi elemzésbe fogni. Azzal a kormányban is tisztában vannak ugyanis, hogy az egész elképzelés úgy ahogy van, képtelenség. Ahogy a minap bejelentett, a „különösen veszélyes" (értsd: nem a Fidesz-közeli cégek által gyártott) dohánytermékekre kivetett, szálankénti 4 forintos sarc után sem fog csökkenni a dohányzás, legfeljebb az eddigieknél is többen fognak feketepiacon cigarettából vásárolni. Vagyis ezeknek az ötleteknek pontosan az az értelmük, hogy önmagukban nincs értelmük.

A kormány ugyanis éppen trollkodik. A kusza és furcsa ötletekkel valójában azt akarja elérni, hogy az érdemi, szakmai párbeszéd lehetetlenné váljon, hogy folyamatosan hergeljék, bizonytalanságban tartsák és végül kifárasszák a multikat, aminek következtében azok aztán dobják be a törülközőt, és nyomott áron engedjék át a piacukat azoknak, akiket a kormánypárt erre érdemesnek tart.

A Hétvége mellékletből ajánljuk

Hargitai Miklós: Miért féltek? 

N. Kósa Judit: Tito a szamárkordén 

Rab László: Az öreg indián hazatér 

Bárkay Tamás: Radicsék pótkarácsonya 

Szilasi László: Asszony a fronton 

Révész Sándor: A politikai ízlések és a pofonok

Papp Sándor Zsigmond: Orbáni népsínmű

A miniszterelnök pár hónapja már irányt is mutatott: a multik vagyonának megszerzésén­ múlik a nemzet szuverenitása. Ezt persze az egykor történetesen Soros-pénzen szabadpiaci liberalizmusra okított főtroll sem gondolja komolyan, de istenkém, valamit mondani kell azoknak is, akik majd fizetik a felárat a haveri cégeknél és elviselik a lefojtott verseny miatt egyre gyengébbé váló szolgáltatásokat. A lényeg, mint mindig, hogy időt és teret kell nyerni. Az idő ugyanis gyakran a trolloknak dolgozik. Különösen ha éppen kormányon vannak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.