galéria megtekintése

Nemzeti hamburgerstratégiát! Most!

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 09. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

Ha nyit még valaki egy hamburgerest ebben a nyomorult városban, esküszöm, belefojtom az ipari ketchupba! Igen, ez a reménytelenül elnyúló divatok országa.

Most mindenki hamburgert készít, vagy aki nem készít, az enni kénytelen

A magas talpú, közkeletű nevén patacipő (aka. holdjáró, aka. csótányroppantó satöbbi) egyetlen szezonra szóló őrület volt Nyugaton, minálunk minimum tíz évig kötelezőnek érezte hordani szinte minden negyvennél fiatalabb nőnemű.

 

David Beckham a 2002-es világbajnokság óta minimum tucatszor (dokumentálhatóan!) változtatta meg a hajviseletét, de minálunk még 2012-ben is minden tehetségkutatós indulónak 02-es Beckham-hajat (aka. lakótelepi mohikán) sztájlisztoltak a kertévés sztájlisztok. (Kábé most kezdi átvenni a hatalmat az oldalt és hátul felnyírt, felül hosszú, hátranyalt undercut, az új valóságsó- és focistaséró, és le merem fogadni, hogy 2020-ig velünk marad.)

A férfiak José Mourinho-stílusú sálviselete extranyomasztó őrület. A belvárosi férfi népesség alig bírja kivárni, hogy tíz fok alá essen a nappali legalacsonyabb hőmérséklet, és izzíthassa végre a nagyvilági férfiasság lokális outfitmaximumát: a farmersportzakó-nyakkendő nélküli ing-önmagába visszahurkolt hosszú sál összeállítást. Egy téli estén beszédültem egy hatodik kerületi borbárba, és nem viccelek, a kábé félszáz fiatal férfivendég mindegyikén ott virított a sál, odabenn, harminc fokban. (A sálnál fölöslegesebb és idegesítőbb ruhadarab különben sincs, óvodás korom óta gyűlölöm, még síeléshez sem voltam hajlandó fölvenni, folyton lecsúszik, nyom, szúr, elhagyja az ember…)

Csak jön, csak jön szembe a következő és a következő hamburgeres, sosem akar vége lenni
Csak jön, csak jön szembe a következő és a következő hamburgeres, sosem akar vége lenni
Charles Platiau / Reuters

A gasztronómiában is hasonlóan masszív divathullámok követik egymást. Tíz éve még sehol sem lehetett kapni, mondjuk, marhapofát, most minden magára valamit is adó étterem tartja. Vagy szintén tíz éve fölfedezték a Márton-napot, azóta nem lehet vendéglőbe járni novembertől karácsonyig, mert mindenütt liba van libával (plusz valami nagyon rossz oportó, magyar bozsoléként).

Tíz éve még csak botanikusok és javasasszonyok ismerték a medvehagymát, ma minden villamosmegállóban tukmálják, mintha kerámia késkészlet vagy orosz katonai távcső volna.

Ugyanez az őrülethullám elérte a hamburgert is. Most mindenki hamburgert készít, vagy aki nem készít, az enni kénytelen. Volt már egy hamburgerőrület ebben a városban, a nyolcvanas években, amikor a körtéri és a Moszkva téri bódék, majd nyomukban a többiek megnyíltak. Abban sem volt sok köszönet.

És oké, hát ezek a mai hamburgerek már tökre ehetők, a darált marhahúst majdnem mindenki a Gál Józsitól veszi, elég jó minőség, a bucikat a Marmorstein Misitől, friss a saláta, szaftos a hús, ilyesmi, de azért mégis nyomasztó, hogy a hét végén azon kapja magát az ember, este tíz felé, négy sör után szünetet tartva, hogy a tíz helyből kilenc hamburgert kínál mint street foodot vagy micsodát, hogyha a 100 forintos moslék színvonalú pizzaszeleteket és gíroszokat kizárjuk.

És oké, egy héten megeszik az ember egy hamburgert a Finomító kantinban bárányból, egy másikat a Pesti Burgerben, a Tompa és Páva sarkán, mert ott van rajta szalonnapörc, és ilyen keletiesen pikáns vonal, de aztán már tényleg elég, pedig csak jön, csak jön szembe a következő és a következő hamburgeres, sosem akar vége lenni. A probléma társadalmi súlya és akut volta miatt az omnipotens (egyre omnibb és egyre potensebb) állam beavatkozását szorgalmaznám.

Minimum tiltsák be, maximum tessenek államosítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.