galéria megtekintése

Nemzeti Cement Zrt.

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 20. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Fantasztikus lehetőségek adódnak az új magyar főúri kaszt előtt. Oligarchákról már túlhaladott beszélni, itt komoly udvartartás alakult ki, jobbágyokkal, még inkább rabszolgákkal a háttérben. A függelmi viszonyok szemléltetésére, az új elit bemutatására elég, ha Lázár (a miniszter) vadásztársaságban töltött önfeledt óráinak kordokumentumait nézegetjük.

A képletes avatások, a jelképes seggrepacsik közepette a főurak köré kifejlődött önkéntes rabszolgasereg és az ókori elődök között hatalmas a különbség: a maiaknak nincsenek láncaik (hacsak nem aranyból), a láthatatlan kötelékek viszont elvághatatlan csomókkal rögzítik őket a Fideszhez. Szabadságvágy sincs bennük, legfeljebb annyi, hogy nem szeretnék, ha Vida módra csak úgy kitiltanák őket a lehetőségek hazájából. Self-made manként ugyanis még itt sem tudnának érvényesülni, párt- és rokoni kapcsolatokkal viszont annál inkább. Ez az ordító különbség.

Meg az, hogy a mai Magyarországon a lehetőségek nem adódnak, hanem központilag megteremtik őket. Felcsúton, Kötcsén, a Pasa Parkban és a többi szellemi „agyközpontban”. Új lehetőségeket szültek ezúttal is a súlyosan diszkriminatív adótörvények tükörsima megszavazásával. Még vajúdniuk sem kellett. Most a külföldi hipermarketek, a dohánygyártók, az energiaszolgáltatók, az italnagykereskedők és a renitens médiacégek ellen indul a szabadságharc, és ki tudja, kinek kézbesítik a következő hadüzenetet. A lényeg: rettegjen mindenki, aki még független, és eredményes vállalkozásban részes. Mert jövünk. Csak idő kérdése.

 
A préda egyik darabja
A préda egyik darabja
Teknős Miklós / Népszabadság

Fantasztikus távlatok nyílnak például a domonyvölgyi Lázár (a CBA-s) és reálcoopos kollégái előtt. Ölbe tett kézzel, páholyból nézhetik a külföldi konkurencia megszégyenítését, kisemmizését és kiebrudalását. Persze a cél szentesíti az eszközt: ahogy a multik annak idején lerabolták a piacot, most ugyanazzal a módszerrel vesszük tőlük vissza. Azaz vesszük el. Kurucos lendülettel, könyörtelenül és cinikusan.

A lehetőségek tárháza mindamellett kimeríthetetlennek látszik. Van, hogy kérni sem kell, ajándékba kapunk egy-egy ígéretes sanszot. A cementipar vezető szereplője, a svájci Holcim például kivonul az országból, megágyazva ezzel a Nemzeti Cement Zrt. megalakításának. Olcsón megvehető a teljes infrastruktúra, nacionalizálható végre a teljes építőipari vertikum.

Gondoljuk el: nemzeti cementből készíthet majd Orbán Győző nemzeti betonelemeket Simicska Lajos nemzeti vasútjához és nemzeti hídjaihoz, Garancsi István nemzeti stadionjaihoz, hogy az új paksi blokkokról ne is beszéljünk. Micsoda távlatok!

Régről tudjuk: összenő, ami összetartozik, de hogy egyben is maradjon, ahhoz jól jön egy kis cement. Ám egyszer az is elporlik. S ha a betonban nem köt a cement, ránk rogy az egész építmény.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.