galéria megtekintése

Nemzetbizonytalanság

0 komment


Fekete Gy. Attila

Simicskó István honvédelmi miniszter újra végighaknizta a kormánypárti médiumokat, lobbizva a már a saját kormánya és tárcája által is megtagadott csomagért, amely terrortámadás esetén, a rendfenntartás érdekében bevethetővé tenné a hadsereget. Hivatkozással sok más országra. E pillanatban a Jobbikon múlik, hogy az egyéni képviselő indítványként benyújtott tervezet a kukába kerül-e.

Pintér Sándor belügyminiszter – a maga szempontjából szintén elment a falig, már nem akarja bebörtönözni a ­titkosító applikációk használóit, sem azok gyártóit, és ahhoz sem ragaszkodik, hogy terrorveszélyben rendeletileg tilthasson be tömegrendezvényeket – korábban megkapta a teljes ötpárti támogatást a maga törvénycsomagjához. Belügyi körökben azonban már a szakbizottsági döntés után sejttették, ami be is következett: a Fidesz egyéni módosítókkal megkísérli szétverni a tervezetet. „Nem mindenkinek tetszik a pártban Pintér sikere.” És így is történt.

Gulyás Gergely bizottsági elnök – állítólag Lázár János személyes kérésére – elhalasztotta a törvényjavaslat végszavazását a törvényalkotási bizottságban, noha addig „a magyar emberek biztonsága érdekében” mindennél fontosabb volt a tervezetek mielőbbi elfogadása, majdhogynem terroristabarát hazaáruló volt, aki nem így gondolkodott.

Múlt csütörtökön aztán szinte teljesen helyreállították volna az ellenzék számára vállalhatatlan eredeti tervezetet. Másnapra visszakoztak – idő mint a tenger, nincs közvetlen terrorveszély, a kormányoldalnak belefér egy kis politikai cirkusz. Annyiban módosítottak az ötpárti megállapodás szövegén, hogy a hírszerzés és a katonai titkosszolgálat csak főigazgatói hozzájárulással ad majd át információkat a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak.

 

Másképp fogalmazva: a nem Pintér vezette titkosszolgálatok csak a főigazgató által szűrt információkat adnak majd át annak az új szervezetnek, amelyet a terrorizmussal és szervezett bűnözéssel összefüggő különböző helyeken keletkezett információk elemzésére hoztak létre. A kormánypárti döntés kódolja a rendszerbe, hogy a jövőben nem minden információ jut majd el azokhoz, akik hasznosíthatják.

Akié az információ, azé a hatalom. Ha túl sok információhoz jut Pintér, túl nagy lesz a hatalma. Erről szólt az egyik jobbikos képviselő által fideszes cicaharcnak nevezett huzavona. Csakhogy a győztes kandúrok tévednek. Az információ nem Pintérnél és nem is náluk van, hanem az országot esetleg megtámadni készülőknél. Minél többet kell megtudni még időben a terveikről, nehogy úgy járjunk, mint az USA 2001 szeptemberében.

Persze ennek belátásához kell némi politikai bölcsesség és önmérséklet a hatalomvágy terén. Ezek hiányában marad a cicaharc, amelynek első vesztese Pintér Sándor, a második az információvesztés megnövekedett kockázata miatt a nemzetbiztonság.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.